Stranka LPR zavzela kritično stališče do nove mestne politike: “Plačaj in ne sprašuj!”

Stranka LPR – Liste za pravičnost in razvoj je v današnji izjavi za javnost, dan pred napovedano sejo mestnega sveta Mestne občine Maribor, podala ostro stališče do mestne politike o podraževanju storitev v Mestni občini Maribor.

Pred časom so v LPR – Listi za pravičnost in razvoj obesili plakate s sloganom “Plačaj in ne sprašuj!” in kot pravijo, s tem opozorili, da t.i. “davek na dež” in zneski omrežnin, ki jih komunalna podjetja MOM vsak mesec s položnicami poberejo od Mariborčanov, namesto za izgradnjo in obnovo komunalnih vodov, vodstvo občine porabi za t. i. “druge investicije”. PO mnenju LPR je v zadnjih letih sicer strogo namenskega denarja bilo porabljenih že več kot 15 milijonov evrov.

V današnji izjavi za javnost je Stojan Auer, predsednik LPR – Liste za pravičnost in razvoj zapisal: “In če se v teh številkah osredotočimo samo na mandat župana Saše Arsenoviča, je lani Mariborski vodovod občanom na položnicah namenskih sredstev pobral cca 1,9 miljona eurov, Nigrad pa celo 2,7 milijona evrov. Lansko leto je vodstvo občine namesto planiranih 28 ulic, saniralo oz. obnovilo s pitno vodo zgolj 3! Še slabše je na stanju kanalizacije. Vprašanja dni ali mesecev je, kdaj se bo dobesedno »pogreznila« Krekova ulica ali celo Titova cesta. Posledično beleži mariborski vodovod več kot 30% izgub v dotrajanih vodovodnih ceveh, v kanalizaciji so te izgube po oceni LPR čez 50%. In vse te izgube ponovno s položnicami plačajo občani! Mariborski vodovod, je denimo lansko leto pri črpanju pitne vode porabil za cca 1.100.000 evrov elektrike. Več kot 30% odstotna izguba posledično pomeni čisto izgubo 1/3 tega denarja. Še slabše stanje je pri Nigradu, ki ima v svojem sistemu kar 38 črpališč.” Auer tudi meni, da notranje rezerve v MO Maribor obstajajo. In posledično zahteva odgovor, “za koliko bi naj predlagane podražitve izboljšale javni servis”.

Nigrad

V LPR izpostavljajo še: “Dejstvo je, da se rezerv v sedanji ceni očitno ne zavedamo, dolgoročno pa s tem tudi našim potomcem za seboj puščamo katastrofalne posledice. Več kot 50% fekalnih vod, ki iz dotrajane kanalizacije gre namesto na čistilno napravo v podtalnico, kaže alarmantno sliko.” Ob tem pa navajajo, da za to “čisti dokaz je to, je citat iz letnega poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje iz leta 2018: ‘Prisotnost diklofenaka smo izmerili na enem merilnem mestu, prisotnost kofeina na več merilnih mestih pa samo potrjuje vpliv odpadnih voda in površinskih voda na podzemno vodo.'”

V sporočilu za javnost je še zapisano, da bodo “v LPR bomo na jutrišnji seji MS MOM župana in mestni svet hkrati pozvali, da se izvrši sklep Računskega sodišča o preveč zaračunani okoljski dajatvi občanom zaradi odlaganja odpadkov.” Menijo namreč, da po sklepu revizorjev dolguje Snaga oziroma posledično MOM občanom z obrestmi vred 2,5 milijonov evrov in da “proračun stroškov za leto 2019, kot ga predlagajo predlagatelji gradiva v elaboratu podjetja Snaga, je namreč po mnenju LPR idealna priložnost, da se storjena krivica občanom popravi”.

Posebej pa so še izpostavili, da se “ob obnovi Glavnega trga in Koroške ceste navkljub drastično povečanih stroškom investicije, kot to izkazuje predlagan rebalans proračuna za leto 2020, ne bo zamenjalo 50 let starih kanalizacijskih cevi, je za LPR nesprejemljivo. Prepričevanje, da bo “dovolj dobro oplaščevanje”, kot so nam na pristojnih odborih pojasnili v vodstvu MOM, je po mnenju LPR prevelik riziko, da bomo morali prekmalu predvideno položen drag kamen, zaradi sanacije dotrajane kanalizacije ponovno razkopati.”

Oddaj komentar