Štiri petine očetov lani priznanje očetovstva uredilo pred rojstvom otroka

Vir: pixabay

Lani je bilo pristojnim organom podano priznanje očetovstva za 10.187 otrok, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs). V 80,5 odstotka primerih so očetje priznanje podali že pred rojstvom otroka, v 14,5 odstotka primerih pa v prvem mesecu po rojstvu.

Kot navajajo na Sursu, je bilo 111 otrok, za katere je bilo priznanje očetovstva podano lani, ob tem starih vsaj eno leto. Najstarejši med tistimi, za katere so očetje lani podali priznanje očetovstva, pa so bili stari tudi 40 let ali več. Lani je bilo sicer podanih 585 priznanj očetovstva manj kot v letu 2019.

Očetje stari približno 33 let

Očetje, ki so podali priznanje očetovstva, so bili stari povprečno 33,7 leta. Tisti, ki so to storili pred rojstvom otroka, so bili v povprečju nekoliko mlajši (33,4 leta). Najstarejši med vsemi temi očeti so bili stari več kot 60 let.

Lani 21 posvojitev otrok

Po podatkih Sursa je bilo lani v Sloveniji evidentiranih tudi 21 posvojitev otrok. Med lani posvojenimi je 15 otrok pred posvojitvijo živelo v Sloveniji, šest pa v treh drugih državah. Od 21 posvojenih otrok so jih 14 posvojili pari; toliko otrok je torej s posvojitvijo dobilo nova oba starša. Pri sedmih posvojitvah pa je bil posvojitelj zakonec oz. partner otrokovega biološkega starša.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar