Ste se zaljubili v ovdovelega vojaka na misiji, ta pa vas je med dopisovanjem prosil za denar?

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

“Tako sva se pogovarjala cel mesec in kovala načrte, kako bo pobegnil iz Iraka. Vse je bilo tako realistično: pogovori, dogodki, izpadi interneta so sovpadali z bombardiranjem v Iraku, časovni zamik, telefonske številke so bile iraške,” je spletnemu portalu Varni na internetu zaupala ena od žrtev spletnih prevar.

Najprej čustvena manipulacija, nato prošnja za denar

Portal Varni na internetu opozarja osamljene ženske, ki si dopisujejo z ovdovelimi ali ločenimi vojaki na misiji, zdravniki, delavci na naftni ploščadi ali z osebami, ki se predstavljajo na podoben način, da gre pri teh primerih za spletno prevaro. Osebe na drugi strani elektronskega sporočila niso to, kar se predstavljajo. Pripravljene so se dopisovati z osamljenimi ženskami več tednov ali celo mesecev, kot da želijo najti žensko, ki jih bo razumela in olajšala njihovo osamljenost, v resnici pa čakajo, da se ženske dovolj omehčajo, da jim pošljejo denar. In veliko žensk res nakaže velike vsote denarja tem osebam, v prepričanju, da jim pomagajo in da se bodo kmalu videli in v resničnem življenju zaživeli skupaj kot par.

Začne se na Facebooku, kjer prevaranti ustvarijo lažne profile z ukradenimi slikami

Prevaranti iščejo osamljene ženske velikokrat preko Facebooka, kjer si ustvarijo lažne profile z ukradenimi slikami, nato pa pošljejo prošnje za FB-prijateljstvo predvsem ženskam. Podobno je tudi na Instagramu. Ob tem ženskam predstavijo srceparajočo žalostno zgodbo, kaj se jim je slabega naredilo, da imajo zlomljeno srce in da čutijo, da se lahko s prav to žensko povežejo. In kmalu pošljejo tudi prošnjo, da bi ženska poslala denar. Razlogi za to so različni.

Če nakažete denar, vam ga nihče ne bo povrnil

Na portalu Varni na internetu izpostavljajo, da žrtev ne bo več videla denarja, ki ga je poslala. Večinoma gre namreč za hitre prenose denarja preko sistemov Western Union ali MoneyGram, nakazila na račune v tujini, s katerega se denar hitro dvigne in izgubi sled.

Kaj pravzaprav lahko žrtve naredijo?

Takoj naj blokirajo vso komunikacijo s prevarantom, in sicer na vseh kanalih. Pravzaprav bi bilo najboljše, da se z njimi niti ne bi začeli dopisovati. Če pa ste se že in celo nakazali denar, pa je najbolje to prijaviti na policiji, ki ima več možnosti odkriti prevarante.
Več nasvetov o tem, kako se ubraniti takih prevarantov, je zapisanih na portalu Varni na internetu.

Oddaj komentar