Starši brez pogojev PCT ne bodo smeli stopiti v prostore vrtcev?

FOTO: Pixabay.com

Minister in državni sekretar sta dejala, da starši brez PCT lahko vstopijo v vrtec, a odlok vlade določa drugače.

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju se bodo tudi od prihodnjega tedna testirali brezplačno in enkrat na teden, minister za zdravje Janez Poklukar pa je dejal, da po 6. septembru za te osebe načrtujejo samotestiranje. Vladni odlok določa, da bo pogoj PCT od prihodnjega tedna veljal za vse zaposlene in vse, ki prihajajo v prostore vzgojno izobraževalnih zavodov. Poklukar in državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec pa sta pojasnila, da bodo starši tudi brez pogoja PCT lahko prišli po otroke v vrtec.

Kontradiktornost izjav in odloka

A ne le vladni odlok, tudi obvestilo ministrstva za izobraževanje, kjer je podpisana državna sekretarka Helena Kujundžić Lukaček, pravita drugače: “Pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja morajo izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let, o čemer jih vzgojno-izobraževalni zavod obvesti na vidnem mestu s pisnim obvestilom. Izpolnjevanje pogoja preverja ravnatelj oz. direktor vzgojno-izobraževalnega zavoda oziroma oseba, ki jo on pooblasti”.

Predaja na vratih ali vendarle možnost vstopa v garderobe?

Kaj bo to pomenilo v praksi? Se bodo morali starši, ki niso cepljeni ali prebolevniki vsakodnevno testirati, da bodo lahko vstopili v prostore vrtca pri predaji otroka? Enoletni otrok sam zase v garderobi prav gotovo ne more poskrbeti, pa tudi predaja na vratih je lahko ob uvajanju v vrtec za najmlajše še bolj stresna. Očitno odgovorni točnega odgovora na vprašanje še nimajo, glede na to da je Orehovec povedal, da bodo starši lahko prišli po otroke v vrtec tudi brez pogoja PCT, v obvestilu, ki je bilo poslano vzgojno izobraževalnim zavodom, pa je državna sekretarka Helena Kujundžić Lukaček, zapisala drugače.

Oddaj komentar