Starši bolne otroke še vedno pošiljajo v šolo

FOTO: Pixabay.com

Kot je na novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager, val zadnjih tednov počasi že upada na vseh kontinentih razen v Aziji, kjer pa 95 odstotkov vseh primerov še vedno izvira iz Indije.

Angleško različico tako navaja že 137 držav

Se je pa v zadnjem času povečalo število držav, ki poročajo o štirih najbolj pogostih različicah novega koronavirusa. Angleško različico tako navaja že 137 držav, južnoafriška se je razširila na 84 držav, o brazilski poroča 47, o indijski različici virusa pa 49 držav.

V Evropi so od konca lanskega leta do danes po njenih besedah zaznanih več kot 32 milijonov pozitivnih primerov in več kot 713.000 smrti. Štirinajstdnevno povprečje v EU kaže, da je Slovenija kljub upadanju še naprej med sedmimi najbolj okuženimi državami, takoj za Ciprom, Litvo, Nizozemsko, Švedsko, Hrvaško in Latvijo.

Slovensko povprečje v 14 dneh trenutno znaša 312 okuženih na 100.000 prebivalcev, medtem ko evropsko znaša 277 in se mu naša država približuje.

Vir okužb največkrat domače okolje

“Potrjeni primeri kot najverjetnejši vir okužbe še vedno največkrat navajajo domače okolje, lokalni vir okužbe, torej predvsem okužbe znotraj družine,” je povedala Čakš Jagrova in dodala, da smo glede deleža pozitivnih testov med dnevno opravljenimi obstali nekje okoli enajstih odstotkov, trend pa le nakazuje upad.

V domovih starejših občanov so razmere prav tako spodbudne

Trenutno beležijo le en primer manjšega izbruha, ki pa zaradi opravljenega popolnega ali delnega cepljenja ni povzročil težjih oblik bolezni. Med oskrbovanci domov v zadnjem tednu niso beležili nobenega primera smrti zaradi okužbe s covidom-19.

Da bi se ugodni trendi nadaljevali, Čakš Jagrova poziva k nadaljnjemu spoštovanju vseh zaščitnih ukrepov. Med drugim je starše pozvala, da bolnih otrok ne pošiljajo v šole, kar se občasno še vedno dogaja.

 

Oddaj komentar