Srednji bazen ostaja zaprt, po stenah vlaga in plesen

Nabiranje plesni v Kopališču Pristan, januar 2020. Vir: MO Maribor

Srednji bazen v mariborskem kopališču Pristan ostaja do nadaljnjega zaprt. Po stenah se nabirata vlaga in plesen, prezračevalni sistem ne dela.

“Datuma težko pričakovane otvoritve prenovljenega bazena v tem trenutku žal ne moremo predvideti,” sporočajo z Mestne občine Maribor. Na Mestni občini Maribor in pri upravljavcu kopališča, Športnih objektih Maribor, namreč zdaj ugotavljajo, da bo treba, preden bo lahko bazen predan v varno uporabo, odpraviti več pomanjkljivosti. Najprej pa bodo naročili revizijo investicije.

Zaprt srednji bazen v Pristanu, januar 2020. Vir MO Maribor

Zapletov zaradi obnove in odprtja srednjega bazena v Kopališču Pristan tako ni videti konca. Lanskega decembra so namreč po zaključeni obnovi odkrili, da bazen pušča, o čemer smo poročali tudi mi. Nato so ugotovili, da bo treba urediti še prezračevanje v prostoru. Tako so zdaj zapisali: “V zraku je bila namreč izmerjena visoka koncentracija klora, in tudi na stenah so nastale deformacije, ki so posledice izhlapevanja klora in visoke vlažnosti. Ker vlaga ostaja v prostoru, se na oknih in stenah nabira kondenz in nastaja plesen. Ugotovili smo, da sistem prezračevanja v prostoru srednjega bazena ne deluje zato, ker je bil med gradbenimi deli prekinjen. Prezračevalni sistem je bil sicer dotrajan že pred začetkom del (v januarju 2019), vendar ureditev novega prezračevanja v investiciji ni bila predvidena.”

Nabiranje vlage po stenah bazena v Pristanu, januar 2020. Vir MO Maribor

Zdaj sporočajo z MO Maribor še, da bodo naročili revizijo investicije in da so v fazi zbiranja ponudb za izdelavo revizije, “da bi pridobili natančne usmeritve glede tega, katere pomanjkljivosti na saniranem bazenu je treba odpraviti, preden ga bomo lahko predali v varno uporabo.”

Skupna vrednost investicije prenove srednjega bazena je približno 1,3 milijona evrov. V to pa so zajeti vsa dela za prenovo bazenske školjke srednjega bazena, obbazenja in sanitarij, izvedba bazenske tehnike ter stroški projektiranja, projektne dokumentacije, strokovnih poročil in nadzora. Dela je izvedlo podjetje MarkoMark Nival.

1 KOMENTAR

  1. Revizorju investicije predlagam podroben vpogled in analizo sledečih dokumentov:

    – IDP 14/2017 – 48-17S julij 2017 Rekonstrukcija bazena Pristan
    – GMS 726/2018 DIIP Pristan
    in ju primerja s PZI projektom rekonstrukcije Kopališča Pristan.

Oddaj komentar