Spreminjajo se lokacije nekaterih ekoloških otokov

Na območju Mestne občine Maribor, kot zapišejo na Snagi, presegajo zahtevane normative po številu zbiralnic ločeno zbranih frakcij. Na območju mariborske občine imamo trenutno 1.032 zbiralnic, kar pomeni 4 zbiralnice na 500 prebivalcev.

Določene lokacije, ne ustrezajo kriterijem

“Zakonodajni normativ predpisuje 1 zbiralnico na 500 prebivalcev. Ker sama postavitev zbiralnic zahteva tudi izpolnitev določenih pogojev, zagotavljanje prometne varnosti iz vidika vidljivosti, uporabnikom prijazna in varna dostopnost, okolju prijazen videz, je katera od sedaj obstoječih lokacij tudi takšna, ki kriterijem povsem ne ustreza,” pojasnijo.

Na podlagi tega dejstva in usmeritev Urada za komunalo, promet in prostor Mestne občine Maribor po zmanjšanju števila zbiralnic na javnih površinah v centru mesta, ki zaradi potrebnega prostora zanje zasedajo že tako omejen prostor v samem središču, zato so na Snagi v začetku meseca pričeli z aktivnostmi.

“Reševanja situacije smo se lotili z obveščanem upravnikov večstanovanjskih objektov o nameravanih posegih in možnostih prestavitve posameznih lokacij zbiralnic v notranjost dvorišč objektov, v kolikor gre za stanovalce sprejemljiv poseg,” pojasnijo in dodajo, da v nasprotnem primeru zbiralnico umaknejo, z upoštevanjem dejstva, da je v sprejemljivi bližini še kakšna zbiralnica in je tako oddaja ločeno zbranih odpadkov s strani gospodinjstev še vedno uporabnikom prijazna in dosegljiva.

Po potrebi bodo povečali pogostost praznjenja

Zaradi morebitnih umikov posameznih zbiralnic iz območja središča mesta bodo v prihodnje spremljali možnost pojava prenapolnjenosti zabojnikov na obstoječih lokacijah, ki bodo ohranjene: “Po potrebi bomo povečali pogostost njihovega praznjenja, saj se zavedamo, da je prenapolnjenost zabojnikov in posledično onesnaženost zbiralnic, predvsem v središču mesta, povsem nedopustna.”

Oddaj komentar