Šolski minister napovedal prenovo visokošolske zakonodaje

Fotografija je simbolična. Vir: pixabay.com

Zadnje seje sveta za visoko šolstvo v začetku meseca se je udeležil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, ki je napovedal prenovo visokošolske zakonodaje v skladu z nacionalnim programom visokega šolstva 2030, je za STA povedala predsednica sveta Klavdija Kutnar. Še prej pa se obeta novela zakona o visokem šolstvu.

“Vendar preden se bo začela pripravljati celostna nova visokošolska zakonodaja, bodo zaradi nujnosti najprej pripravili novelo obstoječega zakona o visokem šolstvu, in sicer predvsem v točkah, ki se nanašajo na to, kar je ustavno in računsko sodišče naložilo ministrstvu,” je pojasnila Kutnarjeva, sicer rektorica Univerze na Primorskem.

Gre predvsem za ureditev definicije javne službe, kar je ustavno sodišče zahtevalo že leta 2011, in pa zahtev glede urejanja dvojne pravne subjektivitete članic univerz. “Minister je napovedal tisto, kar je že vrsto let odprto in je bilo že tekom različnih delovnih skupin skorajda usklajeno. Po njegovih napovedih bodo zdaj pod novim vodstvom na ministrstvu oblikovali novo delovno skupino, ki se bo lotila priprave nove zakonodaje,” je dejala.

Ob tem je Kutnarjeva izpostavila, da bo predvidoma do septembra ministrstvo po Papičevih navedbah končalo s pripravo akcijskih načrtov za nacionalni program visokega šolstva do leta 2030.

V nadaljevanju je omenila, da sta resoluciji o nacionalnem programu visokega šolstva 2030 in o znanstvenoraziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2030, ki sta bili v DZ sprejeti marca, pripravljeni precej drugače, kot je to bilo v predhodnem 10-letnem obdobju. Prejšnje nacionalne strategije so namreč vključevale tudi akcijske načrte.

“Glede na to, da mora biti visoko šolstvo, kakor tudi znanost vedno bolj fleksibilna in se znati hitro odzivati na potrebe družbe, se je tokrat odločilo za kratki in eksaktni strategiji. Priprava akcijskih načrtov predvideva terminski plan izvedbe ter mehanizme in vire financiranja,” je pojasnila Kutnarjeva. Spomnila je, da se bo vsaka tri leta opravila evalvacija uresničevanje strateških ciljev iz obeh nacionalnih dokumentov. Na podlagi teh ugotovitev se bodo po potrebi akcijski načrti posodabljali.

Naslednja seja sveta bo predvidoma septembra, na njej pa bodo člani imeli priložnost podati svoje pobude in pripombe k akcijskem načrtu, kar je članstvo po njenih besedah zelo pozitivno sprejelo.

Na seji so sicer predstavili rezultate tretje svetovne konference Unesca o visokem izobraževanju, ki je pod naslovom Preoblikovanje vloge in položaja visokega šolstva za trajnostno prihodnost potekala maja v Barceloni.

Na seji je bila tudi predstavitev aktivnosti v okviru načrta za okrevanje in odpornost na področju visokega šolstva in znanosti.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar