Šole in občine že pozivajo učence in dijake, da se prijavijo na brezplačen topli obrok

FOTO: Pixabay.com/Slika je simbolična

Ministrstvo za izobraževanje je občinam in šolam že poslalo okrožnico za organizacijo kuhanja in razvoza kosil za vse otroke, ki imajo brezplačno kosilo v osnovnih šolah in malico v srednjih šolah. Več občin, županov in šol je tako že včeraj preko svojih spletnih straneh in družbenega omrežja pozvalo učence in dijake, naj se prijavijo za brezplačne obroke.

Brezplačni topli obrok pripada vsem učencem in dijakom iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evra, prav tako tudi tistim, ki so v rejniških družinah. Obroke bo po večini možno prevzeti v šolah, kjer sicer pripravljajo hrano, kjer bo nujno, bodo uredili tudi dostavo na dom ali prevzem na razdelilni točki. Sredstva bo zagotovil neposredno proračun.

Je pa glavni odbor Skupnosti občin Slovenije na včerajšnji seji izpostavil, da naj organiziranje toplega obroka zagotovi država z osnovnimi šolami, občine so pri tem lahko zgolj podpora šolam, v primeru izkazane potrebe. Ko so namreč spomnili, država v skladu z zakonom zagotavlja sredstva za izvajanje osnovnošolskega programa, lokalna skupnost pa sredstva za investicijsko vzdrževanje prostorov in opreme osnovnih šol ter za druge stroške. V skladu s tem je tudi pristojnost države, da organizira in zagotovi tople obroke učencem tudi v izrednih razmerah, so poudarili.

V Levici so veseli, da je ministrstvo upoštevalo pozive civilne družbe, šol, staršev, humanitarnih organizaciji ter njihovo pobudo, da naj država tudi med poukom na daljavo zagotavlja tople obroke za učence iz revnejših družin. Ob tem ministrstvo še pozivajo k sistemski ureditvi področja prehrane v času pouka na daljavo. Levica je k ukrepanju pozvala, in tudi predlagala amandma, že med obravnavo protikoronskih zakonov v času prvega vala epidemije, a jih je oblast, kot so sporočili, preslišala. Tudi zaradi tega in takratnega zaprtja šol se je poslabšal socialni položaj učencev, ki v tem času niso obiskovali pouka v šolah, ocenjujejo.

Vir: Lokalec.si