Šola z mednarodnim IB programom v Mariboru bo prve učence sprejela septembra

Mariborska šola, ki bo izvajala IB program, bo letošnje leto izkoristila za izobraževanje učiteljev, pridobitev licenc in izpeljavo vseh ostalih postopkov, začela redni vpis učencev, ki
bodo prag mednarodne šole prestopili v šolskem letu 2023/2024.

Prvič bodo v šolo z mednarodnim IB programom učenci vstopili jeseni 2023 je bila sprejeta odločitev MO Maribor, OŠ Leona Štuklja Maribor in Druge gimnazije Maribor.

Šola bo izvajala program mednarodne organizacije International Baccaleurate Organization iz Ženeve (v nadaljevanju: IB program) od 3. do 18. leta starosti. Kljub redni komunikaciji z MIZŠ, ki je sicer potekala v duhu podpore mariborskim načrtom, do roka, ko bi bilo odprtje šole v naslednjem šolskem letu še izvedljivo, ni bil dosežen dogovor o dodatnem financiranju s strani države.

Odločitev MO Maribor tako je, da bodo v letošnjem letu potekale dodatne pripravljalne aktivnosti, jeseni bo za učitelje izvedeno izobraževanje za izvajanje IB programa, sprememba Odloka o OŠ Leona Štuklja Maribor, speljani bodo vsi dodatni postopki in pripravljen poziv za vpis učencem. Vzporedno pa bodo intenzivno tudi potekali nadaljnji pogovori z MIZŠ.

Vodenje mednarodnega IB programa v Mariboru bo ob pomoči MO Maribor in skupaj z Drugo gimnazijo Maribor prevzela OŠ Leona Štuklja Maribor, ki za te potrebe že vzpostavlja vso infrastrukturo.

Ravnatelj mag. Mirko Škundrić: »Pobude za vzpostavitev IB programa mednarodne šole v Mariboru smo se zelo razveselili in ga pozdravljamo kot dodatno izobraževalno dejavnost v Mariboru. Maribor je zaradi svoje geografske lege pogosto na prehodu tujcev, ki želijo tukaj živeti, se izobraževati in delati. Mesto raste in se razvija, prav je, da se tudi izobraževalne aktivnosti razvijajo skupaj z mestom. Naši načrti so, da vzpostavimo vso potrebno infrastrukturo za delovanje šole, definiramo prostore in opremo, ki jo bomo potrebovali za šolo in se začnemo pripravljati na izobraževanje učiteljev in vpis za naslednje šolsko leto.«

V procesu priprave na odprtje mednarodne šole je bilo narejenih več zakonskih in vsebinskih korakov, ko je pridobitev soglasja k izvajanju takšnega programa na OŠ Leona Štuklja Maribor s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), s tem jim je tudi zagotovljeno financiranje v skladu z Zakonom o izvajanju mednarodnih programov v Republiki Sloveniji, redna komunikacija z MIZŠ glede možnosti dodatnega, programskega financiranja za obdobje par let in informativni vpis za učence in učitelje.

Vpis in interes je bil zadovoljiv glede na dejstvo, da dokončna odločitev o odprtju šole še ni bila sprejeta, ocenjujemo tudi, da je za vpis potrebno daljše časovno obdobje, da bo novico o odprtju šole dosegla vse potencialne zainteresirane osebe.

FOTO:  OŠ Leona Štuklja Maribor

Oddaj komentar