Slovenskim policistom na pomoč pri varovanju meje 21 tujih kolegov

Vir: Policija

Generalni direktor policije dr. Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs sta danes, 10. maja 2021, sprejela in nagovorila 21 tujih policistov, ki bodo slovenskim policistom odslej pomagali pri varovanju meje Slovenije s Hrvaško.

Tuji policisti kot dobrodošla pomoč slovenski policiji

Slovenija se trenutno srečuje z varnostnimi razmerami, ki predstavljajo izjemno obremenitev za delo policije. Na eni strani s povečanimi nezakonitimi prehodi, za katere v pričakovanju lepšega vremena obstaja velika verjetnost, da se bodo še okrepili, na drugi še z epidemijo covida-19.

Obe situaciji zahtevata večjo prisotnost policistov, tako na meji kot v notranjosti države, kar pa je ob trenutni kadrovski zasedenosti policije težko zagotoviti. Poleg tega se bliža predsedovanje Slovenije Svetu EU, v katerega je slovenska policija tesno vpeta in bo imela v zvezi s tem številne dodatne naloge. Da bi lahko zagotovili optimalno varnost vseh prebivalcev Slovenije, je zato pomoč tujih policistov izjemno dobrodošla, med drugim pa bo tudi nekoliko razbremenila izjemno obremenjene slovenske policistke in policiste.

Kot je dejal minister za notranje zadeve, je odločitev, da zaprosimo za pomoč druge države zorela nekaj časa. Morda se v tem trenutku, ko je val nezakonitih migracij nekoliko manjši, zdi ta pomoč nepotrebna: “Vendar kdo nam lahko zagotovi, da se že jutri ne zgodi nekaj podobnega, kot se je v letu 2015, ali da se ne bo že v spomladanskih mesecih zgodilo nekaj ključnega na naši schengenski meji? Prav je, da smo na morebitne ekstremne primere vnaprej dobro pripravljeni.”

“Poleg policistov treh držav, ki danes stojite tukaj, in za katere moram izraziti iskreno zahvalo, da so se vaši policijski šefi odločili, da pomagate v naslednjem mesecu, verjetno celo dlje, sem zadovoljen, da k nam kmalu prihajajo še predstavniki Romunije, Estonije, Madžarske, morda še katere od držav. Prijetno sem presenečen nad informacijo, ki sem jo dobil od notranjih ministrov, da je zanimanje med policisti za prihod v našo državo izjemno veliko, kar pomeni, da je evropska solidarnost, ta pomoč drugim državam, še kako izrazita in da je ta naša povezanost, povezanost med evropskimi državami, ta skupna skrb za varovanje naših meja na še kako visoki ravni,” je še dejal notranji minister Aleš Hojs.

Slovenskim policistom bo pri varovanju schengenske meje pomagalo 21 kolegov iz Poljske, Litve in Estonije

V Slovenijo je prišlo več kontingentov tujih policistov, in sicer iz Poljske 10 (9 policistov in 1 policistka), iz Litve 6 (4 policisti in 2 policistki) ter iz Estonije 5 (4 policisti in 1 policistka). Policisti bodo naloge opravljali na območju Policijske uprave Novo mesto, in sicer na policijskih postajah Krško, Brežice, Metlika in Črnomelj. Tuji policisti bodo pri nas službovali od najmanj 30 dni do največ 6 mesecev, odvisno od operativnih razmer na terenu in dogovorov s posameznimi državami.

Oddaj komentar