Slovenski zdravniki po raziskavi med bolj pesimističnimi

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

Po ugotovitvah raziskave Digital Doctor 2021 je dve tretjini od skoraj 6000 zdravnikov glede svoje prihodnosti optimističnih. Najbolj optimistični so bili bolgarski in romunski zdravniki, po pesimizmu pa so vodili hrvaški in slovenski zdravniki. Raziskavo je podjetje Mediately izvedlo v osmih evropskih državah.

Ginekologinja in porodničarka Nataša Tul Mandić je ob predstavitvi rezultatov raziskave povedala, da je ne preseneča, da so slovenski zdravniki pesimistični, saj se v Sloveniji soočamo z globoko družbeno krizo.

“Osebno me skrbi za prihodnost, upam, da nam bo pomlad prinesla konec pandemije in novo razbremenitev v vseh pogledih,” so v sporočilu za javnost povzeli njene besede.

Pomemben dejavnik, ki spodbuja nezadovoljstvo, je preobremenjenost z delom. Med težavami na delovnem mestu je v raziskavi ta odgovor izbralo 69 odstotkov vseh sodelujočih zdravnikov.

Med razlogi za optimizem pa avtorji raziskave navajajo porast medicine na daljavo. V zadnjih dveh letih so bili zdravniki namreč prisiljeni k delu na daljavo, telemedicina pa je postala nujno orodje pri njihovem delu.

Po podatkih raziskave je tretjina vseh zdravnikov, tudi slovenskih, v zadnjem letu na daljavo diagnosticirala 10 odstotkov svojih bolnikov.

Večina, 54 odstotkov zdravnikov je navedla, da bo tudi v prihodnje večala komunikacijo z bolniki na daljavo. “Dokler nam ni uspelo racionalizirati procesa telemedicine, so jo zdravniki uporabljali redko, vendar smo ugotovili, da se je dobro obnesla tudi glede klinične kakovosti,” je o uporabi telemedicine povedal strokovnjak za digitalno zdravstveno tehnologijo Victor Savevski.

V raziskavi so ugotavljali tudi, na kakšen način zdravniki iščejo zaupanja vredne in zanesljive vire informacij. Po ugotovitvah so se zdravniki največkrat odločali za mobilne medicinske aplikacije, sledile so revije in spletne strani zdravniških združenj.

Obsežno raziskavo je podjetje Mediately septembra izvedlo v Bolgariji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Sloveniji, Slovaški, Romuniji in na Češkem.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar