Slovenski vojaki se umikajo iz Afganistana

Vir: Facebook stran Slovenska vojska

Šest slovenskih vojakov je po četrtkovi odločitvi vlade že zapustilo Afganistan in so danes v zgodnjih jutranjih urah pristali na letališču v Rimu, so za STA potrdili v Slovenski vojski. Zdaj bodo nadaljevali pot v domovino.

Vlada je “namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske v misiji Nata Odločna podpora v Afganistanu” sprejela v sredo zvečer. Do tega naj bi prišlo najkasneje do konca avgusta, kot so sporočili po seji vlade. S to namero je vlada nameravala seznaniti tudi odbora državnega zbora za obrambo in zunanjo politiko.

Umik potekal v sodelovanju z Italijo

A očitno je ta namera že izvršena in so slovenski vojaki Afganistan že zapustili. Tam je bilo od februarja šest slovenskih vojakov. Umik je potekal v sodelovanju z Italijo, ki je vodilna država kontingenta, v katerem so sodelovali slovenski vojaki.

Gre sicer za usklajeni umik zavezniških vojakov, ki naj bi se zaključil na 20. obletnico terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Do odločitve ZDA in zaveznikov v Natu o umiku je bilo v Afganistanu nekaj manj kot 10.000 zavezniških vojakov.

Slovenska vojska v Afganistanu ni imela smrtne žrtve

Slovenski vojaki so zdaj delovali v Natovi misiji Odločna podpora, ki je bila namenjena urjenju afganistanskih sil. Sodelovanje Slovenije v Natovih operacijah v Afganistanu se je začelo leta 2004, z vstopom v zavezništvo. Pri tem se je izmenjalo skoraj 1400 slovenskih vojakov.

Največ naenkrat jih je bilo v državi pod Hindukušem leta 2011, ko jih je bilo v dveh izmenah po skupaj 179. Slovenska vojska je sicer ena redkih zavezniških sil, ki v Afganistanu ni imela smrtne žrtve.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar