Slovenija v zeleni fazi šele avgusta? Danes vlada ponovno o razmerah

FOTO: Pixabay.com

Vlada bo na današnji seji ponovno pretresala epidemiološke razmere. Kljub umirjanju širjenja okužb z novim koronavirusom v Sloveniji ta teden še ni pričakovati nadaljnjega sproščanja protikoronskih ukrepov, saj trenutne razmere po oceni svetovalne skupine za covid-19 tega še ne dopuščajo.

Kot je v minulih dneh dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje in infektologinja Mateja Logar, bi sprostitev vseh ukrepov vladi lahko predlagali, ko bo Slovenija v evropskih zelenih številkah, torej ko bo 14-dnevna pojavnost manj kot 25 na 100.000 prebivalcev.

“Iz izkušenj zadnjega leta vemo, da prehitro sproščanje ukrepov privede do tega, da se začne število okužb spet povečevati. Čeprav nam gre bolje, moramo še biti previdni in upoštevati veljavne ukrepe,” je opozorila Logarjeva.

Po ponedeljkovih podatkih 14-dnevna incidenca v Sloveniji znaša 173 na 100.000 prebivalcev. To nas po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC) uvršča v rdečo fazo.

V zeleno fazo šele v avgustu=

Slovenija bi lahko v oranžno fazo po evropskem semaforju prešla sredi junija, v zeleno pa v prvi polovici avgusta, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS). Po oceni IJS je trenutno delež kužnih približno 0,4 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 250. prebivalec.

Kot je konec maja dejal premier Janez Janša, je glede na število precepljenih, prebolevnikov in trenutno epidemiološko stanje v državi možno pričakovati, da je razglasitev epidemije do sredine junija zadnja. V drugi polovici junija bi Slovenija tako lahko prešla v prehodno obdobje, ko bo večina ukrepov odpravljena, je dejal premier.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar