Slovenija postopoma dosega raven za uvrstitev na rumeni seznam

Slika je simbolična. Vir: Google maps

Slovenija ob novih potrjenih okužbah s koronavirusom postopoma dosega raven, po kateri bi se morali uvrstiti na rumeni seznam držav, je opomnil Mario Fafangel z NIJZ. “Narediti moramo vse, da ustavimo trend naraščanja okužb,” je pozval. Vladni govorec Jelko Kacin je medtem omenil možnost omejitve druženja na deset oseb, če bi se stanje poslabšalo.

V Sloveniji je trend novih primerov okužb v porastu, a je krivulja manj strma kot marca, je na današnji novinarski konferenci pojasnil predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Fafangel. Narašča tudi število okužb, ki se širijo lokalno in niso več povezane z primeri, vnesenimi iz tujine.

Štirinajstdnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev se je v Sloveniji ob tem zvišala na že skoraj deset, kar po besedah Fafangla pomeni, da smo dosegli tisto raven, ki smo jo uporabljali za druge države, ko smo ocenili, da niso več varne.

Opozoril je, da ne raste zgolj število okuženih, ampak tudi njihovih tveganih stikov. Pozval je k odgovornemu obnašanju in spoštovanju obstoječih ukrepov, kar se Fafanglu zdi bolj pomembno kot njihovo zaostrovanje. “Ravnajmo, kot da smo okuženi in onemogočimo širjenje virusa,” je izpostavil.

Po njegovih besedah je pomembno, da dnevno število okuženih ohranimo med 15 in 20. To je tudi številka, ki jo epidemiologi lahko še ustrezno obravnavajo. Pri večjem porastu okužb bi bilo njihovo delo zelo oteženo, pri opozarjanju kontaktov z okuženimi pa bi v pomoč lahko bila mobilna aplikacija. Ta mora, kot je poudaril Fafangel, prostovoljna in transparentna.

Na NIJZ razglasitve epidemije ne bodo predlagali, dokler stanje še lahko obvladujejo z razpoložljivimi kapacitetami. Če pa se bo trend poslabšal, pa bodo v prihodnjih dnevih oz. tednih preučili tudi to možnost, je napovedal Fafangel.

Trenutno v Sloveniji sicer beležijo največ primerov med mlajšo generacijo, pri kateri bolezen običajno poteka v blažji obliki. Po oceni direktorja Klinike Golnika Aleš Rozmana je zato med ljudmi zaokrožil lažni občutek, da je virus oslabel. “Ko pa bo virus znova zašel med ranljive skupine, se bo zvišalo število hospitalizacij in tudi smrti,” je opozoril.

Kot je dodal, je ključno, da zaščitimo najbolj ranljive skupine. “Z virusom moramo živeti, moramo skrbno paziti, da okužba v dom ne pride. Če pa pride, jo je treba hitro odkriti in lokalno pogasiti širjenje okužbe,” je poudaril Rozman.

Pojasnil je tudi, zakaj so se odločili, da okužene iz vipavskega doma starejših prestavijo na ljubljansko infekcijsko kliniko in v šempetrsko bolnišnico. V Ljubljani je namreč že odprt covid oddelek, kjer osebje dela v polni zaščitni opremi. “Če se več bolnikov zbere na istem oddelku, je to bolj racionalno, kot če imamo več manjših točk bolnikov,” je opisal.

Opomnil je še, da v bolnišnicah, ki trenutno delajo s polnim programom, nimajo neomejenih kapacitet in zato v prihodnje ne bodo mogle sprejemati vseh okuženih iz domov za starejše.

O ukrepih za obvladovanje širjenje okužbe je v ponedeljek zvečer razpravljala vlada v razširjeni sestavi in pregledala dopolnjeni državni načrt ukrepanja za primer epidemije.

Govorili so tudi o nadzoru nad spoštovanjem karantenskih odločb in bolj učinkovitem delovanju zdravstvenega inšpektorata. Ta bo po Kacinovih besedah odslej lahko opravil tudi do 500 nadzorov na dan, ob tem se mu pa zdi vzpodbudno, da so kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev ponudila tudi druga ministrstva.

Vlada načrtuje tudi povečanje kapacitet za testiranje. Trenutno lahko laboratoriji opravijo največ 1500 testov v enem dnevu, bo besedah Rozmana pa bi do jeseni to število lahko zvišali še za tisoč. Največjo težavo bo pri tem lahko predstavljajo zagotavljanje ustreznega kadra.

Možnost zaostrovanja ukrepov ob slabšanju epidemiološkega stanja v državi je sicer omenil vladni govorec Kacin. “Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na deset oseb,” je dejal.

Vse, ki načrtujejo poroke ta mesec, je pozval, naj zmanjšajo število povabljenih, avgusta pa naj porok ne načrtujejo več.

Na vprašanje, ali bo Slovenija omejila nočno življenje, je Kacin odgovoril, da so razpravljali o možnosti skrajšanja delovnih časov lokalov. A to bi po njegovih besedah imelo tudi slabo stran, saj bi se druženja preselila v zasebne prostore, kjer bi bile medosebne razdalje še manjše.

Vse, ki nameravajo odpotovati na Hrvaško, je vladni govorec pozval, naj razmislijo, ali je potovanje nujno. Če se mu ne morejo izogniti, pa naj se izogibajo gneči, ob prihodu domov pa naj pozorno spremljajo svoje zdravje in naj se izogibajo stikom z ranljivimi skupinami.

Opomnil je, da Hrvaška še vedno ne izvaja nekaterih že dogovorjeni ukrepov. Še vedno so namreč odprti nekateri nočni klubi, ki predstavljajo potencialni vir okužbe.
Vir: Lokalec. si

Oddaj komentar