Slovenci po odpiranju meje že hitijo na Hrvaško

Slika je simbolična. Vir: Google maps

Hrvaška je v nedeljo odprla svoje meje za državljane Evropske unije. Vstop so dovolili poslovnežem, lastnikom nepremičnim in študentom. Do danes do 13. ure je na Hrvaško vstopilo 667 tujih državljanov, med njim je bilo 285 Slovencev, je povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Hrvaška je namreč v nedeljo znova dovolila vstop v državo državljanom EU zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov. Ob tem so odpravili obvezno 15-dnevno samoizolacijo potnikov iz drugih držav po vstopu na Hrvaško. Božinović je danes dejal, da je bilo med 667 osebami, ki so doslej vstopile na Hrvaško, poleg Slovencev tudi po več kot 20 državljanov Avstrije in Nemčije. Med vsemi pa je bilo tudi 60 oseb iz tretjih držav, večinoma iz Bosne in Hercegovine, nekaj pa tudi iz Srbije, je razložil na današnji redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu.

Izpostavil je, da hrvaška obmejna policija preverja, ali so razlogi potnikov za vstop na Hrvaško upravičeni.Po njegovih besedah je policijska uprava za mejo pri notranjem ministrstvu dobila več kot 600 zahtev tujih državljanov za odobritev prihoda na Hrvaško. Božinović je še ponovil, da je razlog za vstop na Hrvaško tudi rezervirana turistična namestitev. Opozoril pa je, da je takšen turistični obisk možen v skladu z epidemiološkimi ukrepi, s katerimi bodo potnike seznanili na hrvaških mejnih prehodih.

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pa je danes poudaril, da s slovenskimi kolegi izmenjujejo podatke in izkušnje med epidemijo novega koronavirusa v obeh državah. Povedal je, da še niso dosegli skupnega sklepa, na kakšen način naj bi omogočili turistom iz obeh držav prehode čez slovensko-hrvaško mejo.

Hrvaški notranji minister je v nedeljo zvečer za hrvaško komercialno televizijo Nova TV povedal, da “ni smiselno”, da bi ljudi, ki jih povabijo na poslovni sestanek na Hrvaškem, pustili v samoizolaciji. “Ljudem bomo dovolili poslovna srečanja, naj opravijo tisto, zaradi česar so prišli, da pridejo do svojih nepremičnin ali fakultet,” je dejal. Poudaril pa je, da bi potem, ko bodo tuji državljani opravili tisto, zaradi česar so prišli, morali ostati tam, kjer so nameščeni, pa naj bo to hotel ali študentski dom.

Pojasnil je še, da obiski svojcev še niso priporočljivi, razen v nujnih primerih, kot je smrt sorodnikov.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar