Skupnost socialnih zavodov danes vendarle izstopila iz delovne skupine za covid-19

Slika je simbolična

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je danes vendarle izstopila iz delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, saj niso ugodili njihovi ključni zahtevi po umiku okuženih oskrbovancev socialnovarstvenih zavodov v ustrezne kapacitete, so sporočili za STA. Ob tem poudarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.

Skupnost je iz delovne skupine zaradi nezadovoljstva s potezami ministrstev za delo in zdravje glede organizacije dela v domovih za starejše sprva nameravala izstopiti že v soboto, a so v konec minulega tedna dobili predlog nove rešitve, ki je vključevala tudi možnost namestitve okuženih stanovalcev v mobilnih enotah.

Med vikendom ga je preučila strokovna skupina skupnosti, ki je predlog ministrstva, kot kaže, ni prepričal. “Ugodeno ni bilo zahtevi po upoštevanju zakona, ki veleva osamitev izključno v pooblaščenih zdravstvenih zavodih ali drugih kapacitetah, ki po arhitekturni zasnovi, opremljenosti in kadru, ustrezajo standardom, ki veljajo za pooblaščene zdravstvene zavode,” so danes navedli za STA.

Že dlje časa namreč opozarjajo, da je za uspešno omejitev širjenja virusa v domovih za starejše mogoča le z osamitvijo okuženih oskrbovancev in da zahtevana vzpostavitev treh ločenih con v domovih, kjer se je pojavila okužba, v večini primerov ni izvedljiva. Slednje je po njihovih navedbah tudi v neskladju z veljavno zakonodajo.

V skupnosti socialnih zavodov sicer upajo, da bo izstop le začasen, in podarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih. “Še vedno smo odprti za komunikacijo z državo, z odločevalci, ki bodo prisluhnili našim pogledom, stališčem in konkretnim izkušnjam, predvsem pa odločevalci, ki nam dajo možnost sodelovanja, in ne le zgolj prisostvovanja,” so zapisali.

Naslednji sestanek delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, ki je zadolžena za oblikovanje protokolov za preprečevanje in zamejitev okužbe v socialnovarstvenih zavodovih, bo predvidoma v drugi polovici tedna. Kot kaže današnja odločitev skupnosti, pa na njem ni pričakovati njenih predstavnikov.

Novo povečevanje števila okužb v Sloveniji je v minulih tednih ponovno izpostavilo prostorske in kadrovske pomanjkljivosti domov za starejše. V štirih bolnišnicah so zato nedavno vzpostavili negovalne oddelke za bolnike s covidom-19 z nekaj deset posteljami, kamor lahko za krajši čas namestijo okužene oskrbovance, ki sicer ne potrebujejo bolnišničnega zdravljenja. A to je le začasna rešitev, dokler domovi vzpostavljajo izolacijske cone.
Vir:Lokalec.si

Oddaj komentar