Skupen boj za kulturo: Pet pred dvanajsto

Še nedolgo tega je večina ljudi imela obiskovanje koncertov, opernih, baletnih, dramskih in kino predstav, razstav ter drugih kulturnih prireditev za nekaj samoumevnega. Pandemija, z vsemi ukrepi brez razmisleka o umetnosti ter ustvarjalnosti, ki so kulturni sektor potisnili na rob preživetja, pa je prinesla spoznanje, da temu ni tako, sporočajo iz mariborskega Narodnega doma. 

Pozivajo vse kulturne institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v kulturnem sektorju, da se v tem boju združijo: “Le tako bomo pritegnili pozornost javnosti, otopele od političnih škandalov. Le s skupno akcijo bomo odločevalcem dali vedeti, da smo sila, ki jo morajo jemati resno. Kdaj in kako? Pet pred dvanajsto!V boju za kulturo.”

Menijo, da je čas za odpiranje

V pozivu zapišejo še, naj z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti zazveni živa glasba, naj se zasliši živa beseda slovenskih pesnikov in dramatikov, naj oživijo lutke, naj mimoidoče razveseli likovna stvaritev ali plesna figura: “Varno in brez kršenja odlokov ponudimo mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo. Javnosti in odločevalcem pa pošljimo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja. Pet pred dvanajsto je! Ne zanikamo virusa, ne marginaliziramo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Ne nasprotujemo strokovno utemeljenim ukrepom. Ne sprejemamo pa odgovora, da se ne da!”

“Želimo vedeti, kako se da, čeprav le za 50, 10 ali pet ljudi, vendar v živo. Na odprtih prizoriščih in v dvoranah. Zahtevamo sogovornika, ki nam bo povedal, ozirajoč se na dobre prakse, kako in pod katerimi pogoji smemo. Ker »ne« ni odgovor, »ne« pomeni prepoved. Mi pa želimo vedeti, kako naj udejanimo »da«. Z lanskim Festivalom Lent, Festivalom Maribor, Festivalom Ljubljana in številnimi drugimi kulturnimi dogodki, za katere smo kulturniki pripravili dobre, skrbno premišljene in učinkovite rešitve, ter jih ob tesnem sodelovanju s stroko, ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov ter strogem inšpekcijskem nadzoru izvedli brez vsakršnega povečanja števila okužb, smo pokazali, da se da,” še zapišejo v Narodnem domu Maribor.

Normalizacija življenja

Menijo še, da temu pritrjujejo tudi strokovne študije iz tujine: “Dokazano je torej, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, pa tudi v zaprtih prostorih, varno. A namesto, da bi pristojni te naše izkušnje in dokaze pozdravili ter uporabili v prid varni normalizaciji življenja, so nas ponovno zaprli.”

Oddaj komentar