Skoraj tisoč udeležencev začelo z letošnjim virtualnim Podimom

V Mariboru se je še drugo leto zapored v virtualni obliki začela mednarodna podjetniška konferenca Podim. Gre za enega najvplivnejših startup in tehnoloških dogodkov v srednji in vzhodni Evropi, na katerem bo letos okoli tisoč udeležencev prisluhnilo okoli sto mednarodno priznanim strokovnjakom. Uvodoma jih je nagovoril minister Zdravko Počivalšek.

Opogumlja podjetnike iz celotne regije

Gospodarski minister je med drugim povedal, da so stalne spremembe in hitro prilagajanje del vsakdanjega življenja startupov, glede na zadnja leta, ko se je ves svet soočil z velikim izzivom, pa smo se bili vsi prisiljeni odzvati enako ter se hitro prilagoditi za preživetje.

Ob tem je poudaril pomen Podima, ki po njegovem opogumlja podjetnike ne le iz Slovenije, pač pa iz celotne regije, zato je pomembno, da se takšni dogodki odvijajo in omogočajo podjetništvu, da gre naprej. Velik dosežek ekipe Podima je, da so lahko privabili več kot sto različnih prevajalcev, med katerimi je letos tretjina žensk, kar je velik napredek v pravo smer, je dodal.

Počivalšek je prepričan, da bo 180 startupov iz 19 držav, ki sodelujejo na dogodku, od njega potegnilo največ, kar lahko. Še posebej je omenil 68 sodelujočih slovenskih startupov, ki so bili podprti v različnih programih Slovenskega podjetniškega sklada in gospodarskega ministrstva. Slednje po njegovem že leta močno podpira razvoj mladih inovativnih podjetij, prav tako akcijski načrt EU.

Evropo želimo transformirati v novo globalno silo za start up podjetja.”

“Še več. Evropo želimo transformirati v novo globalno silo za start up podjetja. Aktivno se bomo vključili v povečevanje števila podjetij samorogov v Evropi v naslednjih desetih letih, še posebej v času slovenskega predsedovanja Evropski uniji,” je dejal minister za gospodarstvo.

Da bi se izognili zakonodajnim in administrativnim oviram, ki so omenjene v evropskem akcijskem načrtu, bodo s pomočjo sklada finančno podprli startup podjetja preko nepovratnih sredstev za inovativne podjetnike in za podjetnike na problemskih in obmejnih območjih, zagonskimi sredstvi v obliki posojil ter mikro posojili na mikro in majhna podjetja.

Počivalšek je še dodal, da je Podim, ki sodi med 20 največjih tovrstnih evropskih spletnih dogodkov, Slovenijo pomagal postaviti na zemljevid napredno mislečih držav. Trenutne razmere po njegovem niso le priložnost za vse, pač pa tudi obveza, da še bolj močno zagrizemo, se hitro prilagodimo in kljub zahtevnim časom obdržimo posle. “Verjamem, da bomo na koncu vsi zmagali, tako kot posamezniki pa tudi kot družba,” je še povedal.

Direktorica Slovenskega podjetniškega sklada Maja Tomanič Vidovič je ob tem dodala, da so inovacije in podjetništvo v tem času bolj kot kadarkoli doslej pomembne za prihodnji razvoj rešitev za izzive družbe, ki so pred nami, predvsem v luči upravljanja s pandemijo, klimatskih sprememb, zagotavljanja trajnostne energije, skrbi za starejše, zagotavljanja zdravstvenih storitev za vse in podobno.

“Vse to zahteva močno sodelovanje vseh partnerjev – mladih inovativnih podjetij, investitorjev, raziskovalnih in znanstvenih inštitucij, pa tudi podpornih inštitucij, kakršen je naš sklad,” je dodala.

Podjetniški sklad namreč inovativnim slovenskim podjetjem zagotavlja finančno podporo, nepovratna sredstva za zagon podjetij in omogoča druge bolj tradicionalne finančne inštrumente za njihov razvoj. Za podporne programe, dogodke, mreženja in podobno namenijo sedem milijonov evrov letno za okoli 150 start up in mladih inovativnih podjetij.

Po besedah Tomanič Vidovičeve ne gre za velike številke, a za majhno podjetniško okolje, kot je Slovenija, je tudi to pomembno in s pomočjo tega denarja so v preteklosti, je še dodala, že razvili kar nekaj v rast usmerjenih podjetij.

vir. sta

Oddaj komentar