Sindikat ministrstva za obrambo uspešen v sporu glede solidarnostne pomoči

Slika je simbolična

+Sindikat ministrstva za obrambo (SMO) je bil na prvi stopnji uspešen v kolektivnem delovnem sporu z državo glede pravice do izplačila solidarnostne pomoči v času razglašene epidemije. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so od delovnega in socialnega sodišča prejeli odločitev, po kateri jim je država dolžna izplačati dodatek v višini 693 evrov.

Omenjeni sindikat je konec lanskega junija na delovno in socialno sodišče vložil predlog kolektivnega delovnega spora, ki se nanaša na izvrševanje 40. člena kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, v delu, ki se tiče plačila solidarnostne pomoči članom SMO zaradi razglašene epidemije.

Ministrstvo za obrambo je namreč, tako kot tudi ostala ministrstva, zahtevo za izplačilo zaposlenim zavrnilo, čeprav so bili po njihovem z ministrovo izdajo odredbe o razglasitvi epidemije marca lani izpolnjeni vsi pogoji v skladu s sklenjeno kolektivno pogodbo za izplačilo solidarnostne pomoči vsakemu članu sindikata kot tudi vsem javnim uslužbencem, za katere velja omenjena kolektivna pogodba.

V sindikatu prejeli prvostopenjsko odločitev sodišča

V sindikatu so danes preko pooblaščene odvetniške pisarne prejeli prvostopenjsko odločitev sodišča, “da je Republika Slovenija, ki jo zastopa državno odvetništvo, dolžna izplačati svojim delavcem solidarnostno pomoč zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni v višini 693,01 evra”. Ob tem je sodišče tudi odločilo, da pritožnikom pripadajo tudi zakonske zamudne obresti od 17. aprila lani do dneva izplačila.

Sodišče v izreku tudi ugotavlja, da je besedilo kolektivne pogodbe glede pogojev za izplačilo solidarnostne pomoči jasno in da iz njega ne izhaja noben dodaten pogoj za nastanek pravice in posledično recipročne obveznosti nasprotne udeleženke, še dodajajo v sindikatu, kjer so z odločitvijo sodišča zadovoljni.

Iz vloge javnega uslužbenca mora biti razvidno, kako ga je epidemija prizadela

Vlada je namreč po lanskih navedbah sindikata ugotavljala, da določbe kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti ne dajejo podlage za izplačilo solidarnostne pomoči vsem javnim uslužbencem brez ugotovitve, da jih je epidemija prizadela in jim povzročila škodo, ki bi jo solidarnostna pomoč pomagala prebroditi.

Na podlagi tega je ministrstvo za obrambo sindikatom na področju obrambe posredovalo dopis s stališčem, da mora biti iz vloge javnega uslužbenca razvidno, kako ga je epidemija prizadela, sicer bo vloga zavrnjena.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar