Simona Kustec o tem, da je testiranje učencev je realna možnost

V devetih slovenskih regijah se je danes v šole vrnilo 53.306 učencev prvega triletja osnovnih šol, v vrtce pa 74.630 otrok, je povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Ponoven odhod v šolo in vrtce so po njenih besedah nestrpno pričakovali tako zaposleni kot učenci. Upa, da gre “za prvi znak vračanja v normalnost”.

Po besedah ministrice so danes znova odprli 366 šol in 327 vrtcev. V osnovne šole se je fizično vrnilo 12.822 zaposlenih, v vrtce pa 12.844.

Na novinarski konferenci se je zahvalila vodstvom šol in vsem zaposlenim, da so se na vrnitev dobro pripravili in jo tako omogočili, hkrati pa je vse pozvala k previdnosti pri spoštovanju ukrepov ter k temu, da v šole in vrtce odhajajo le zdravi otroci, zapišejo pri STA.

Sledijo sprejetemu načrtu postopnega sproščanja

Glede odpiranja šol in vrtcev v preostalih regijah je povedala, da na vladi in ministrstvu sledijo sprejetemu načrtu postopnega sproščanja. Po njem je trenutno večji del regij v rdeči fazi, ki omogoča vračanje otrok prvih treh razredov in delovanje vrtcev v polnem obsegu. Tri regije so še vedno v črni fazi, ko sproščanje ni mogoče, nekatere pa se vanjo tudi vračajo.

Testiranje učencev je realna možnost

Glede testiranja učencev so prejeli precej pobud, prošenj in pozivov s strani staršev, je priznala ministrica. Dejala je, da so se glede tega posvetovali in pregledali okoliške države, kjer je tovrsten načrt že pripravljen in s posebnimi testi že testirajo vse šoloobvezne otroke. “To je nekaj, kar je v številnih šolah izven naše države običaj,” je pojasnila. Kot je dodala, se mora zdaj glede tega odločiti tudi naše ministrstvo za zdravje in pripraviti predlog, o katerem bodo potem razpravljali v okviru vlade in strokovne skupine. Če bodo ugotovili, da potreba obstaja, je po njenih besedah treba najti tudi način, da se testira otroke.

Kako bo pouka potekal prihodnji teden?

O tem, kako bo pouk potekal prihodnji teden, se bodo po ministričinih besedah v sredo najprej pogovorili na ravni svetovalne skupine, nato pa bo o tem na seji odločala vlada. “Takrat bo tudi znana odločitev, kako naprej,” je dejala Kustečeva.

Povedala je, da je bil odziv zaposlenih na ponedeljkovo testiranje “izjemno visok”, število pozitivnih “pa pozitivno nizko”, kar zagotavlja bolj varno vračanje.

Oddaj komentar