ŠGZ podelila nagrade in priznanja za naj inovacije Podravja 2019

Štajerska gospodarska zbornica je danes podelila priznanja in nagrade za naj inovacije Podravja leta 2019. Podelitev je bila že 18 po vrsti, tokrat pa so imeli kar pet zlatih inovacij, od tega bodo izbrali štiri, ki se bodo potegovale za priznanja še na državnem nivoju. Zanimivo pa je, da nagrad in priznanj ne podeljujejo samo podjetjem, ki se ukvarjajo s produkcijo in inovacijami, ampak je njihov nabor precej širši in dosega tudi razna društva za njihova prizadevanja na področju inovacij.

Podelitev priznanj za najboljše inovacije podravske regije je za ŠGZ tradicionalni dogodek. V skladu z razpisom je letos v razpisnem roku prispelo 27 inovacij, kar je največ doslej, v inovacijske predloge pa je bilo vključenih 118 inovatork in inovatorjev. Vse prispele vloge je pregledala strokovna komisija, ki jo je vodil Marjan Leber, v komisiji pa sta bila še Bruno Rumež in Aleksandra Podgornik. Komisija se je odločila, da podeli pet zlatih, pet srebrnih in šest bronastih priznanj ter 11 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Štiri najbolje ocenjeni inovacijski predlogi so uvrščeni v nacionalni izbor, ki ga organizira GZS s partnerjema, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS in Javno agencijo Spirit Slovenija.

Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik je izpostavila, da je bila regija letos na področju inovacij zelo produktivna in da so prejeli več prijav za nagrade in priznanja.

Med prejemniki zlatega priznanja za inovacijo je tudi podjetje Lumil. Zlato priznanje so dobili za inovacijo “Izberi in gradi. lahko sem karkoli”. Predstavnik podjetja Lumil Gregor Vreš je povedal, da sicer njihovo podjetje stalno teži k temu, da bi v vsakem segmentu njihovega procesa uvedli inovacije, sicer pa se ukvarjajo s projektivo in krajinsko arhitekturo, zato pravi, da gredo njihove inovacije pri tem “z roko v roki”.

Prav tako zlato priznanje za inovacijo je dobilo tudi podjetje U-centrix za digitalno orodje, ki na trgu cenitev omogoča takojšnjo vzpostavitev video povezave med zavarovancem in cenilcem, brez nalaganja aplikacije, neodvisno od moči telefonskega signala, ter kriptiran prenos osebnih podatkov, v katere nimajo vpogleda niti razvijalci. Njene lastnosti in uporabo nam je razložil predstavnik podjetja Uroš Orešič.

Priznanje za prizadevanja na področju inovativnosti je med drugimi prejelo Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor. Predsednica društva Zvezdana Maurič Vražič je poudarila, da so s svojo inovacijo bili že malo pred časom, saj so naredili spletno klepetalnico, na kateri njihovi uporabniki dobijo množico nasvetov. To pa je dobrodošlo tudi zdaj med epidemijo covid-19.

Zlata priznanja je prejelo pet inovacij

 Podjetje Pharsol, d. o. o., za unikatno laboratorijsko orodje, ki omogoča hitro, varno in predvsem enostavno prenašanje posodic za zamrzovanje, v katerih se hranijo biološki vzorci na ekstremno nizkih temperaturah.
 Ledinek Engineering, d. o. o., je podjetje, ki praktično vsa leta sodeluje in dobiva najvišja priznanja, tudi letos je njihova produktna inovacija stiskalnica za širinsko lepljenje lesnih lamel za izdelavo montažno lepljenih plošč iz masivnega lesa med najbolje ocenjenimi.
 Podjetje Izoelektro, d. o. o,  za pametno napravo za brezžični nadzor odvodnikov RAM-1, ki izpisuje diagram stanja in omogoča izpis vseh merjenih podatkov, s čimer bistveno zmanjša stroške vzdrževanja energetskega sistema, zmanjša število izpadov električnega toka in povišuje varnost obratovanja celotnega energetskega sistema.
 Podjetje Lumil, d. o. o., za inovativni sistem gradnje, ki s spletnim konfiguratorjem omogoča preprosto samonačrtovanje poljubnega objekta ter hitro spletno naročilo. Vsi tipski elementi so vedno na zalogi in dostavljeni na izbrani naslov v nekaj dneh. Sestavni deli objekta so obvladljivih dimenzij in majhne teže, kar omogoča transport na globalnem trgu.
 Podjetje U-centrix, d. o. o., za digitalno orodje, ki na trgu cenitev omogoča takojšnjo vzpostavitev video povezave med zavarovancem in cenilcem, brez nalaganja aplikacije, neodvisno od moči telefonskega signala, ter kriptiran prenos osebnih podatkov, v katere nimajo vpogleda niti razvijalci.

Srebrna priznanja so prejele inovacije iz podjetij Eavio, d. o. o., Agitron, d. o. o., Kreal inženiring, d. o. o., dve srebrni priznanji pa sta šli v Impol R&R, d. o. o., ki je prijavil inovaciji v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan.

Bronasta priznanja so prejele inovacije iz Pošte Slovenije, podjetij Supra in Talum, v Henkel Maribor sta šli dve bronasti priznanji, eno pa inovatorjem, ki prihajajo iz podjetij Impol R&R, d. o. o., Impol PCP, Impol LLT in IMT, Inštituta za kovinske materiale in tehnologije.

Priznanja za prizadevanja na področju inovativnosti so letos prejeli: Alojz Bezjak, samostojni inovator, Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor, Hortikulturno društvo Maribor, Mladinski dom Maribor, Studio TSK oblikovanje krajine, Šolski center Ptuj, Višja strokovna šola in podjetja Datainfo.si, Henkel Maribor, IPPS, Pošta Slovenije in Zaposlitveni center AVANTUS.

Osrednji govorec na prireditvi je bil prof. dr. Tomaž Katrašnik, prodekan za znanstveno-raziskovalno dejavnost in mednarodno sodelovanje Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani, ki je izpostavil pomen sodelovanja akademske sfere in podjetij. Zbrane je nagovoril tudi dr. Roman Glaser, predsednik ŠGZ, ki je posebej izpostavil, da letos poteka že 18. podelitev priznanj za najboljše inovacije Podravja in da mora biti »zbornica prostor, v katerem izpostavljamo tista podjetja, ki o tem ne samo govorijo, ampak tudi spodbujajo in nagrajujejo aktivnosti v smereh znanja, inovativnosti, odločenosti, razmisleka o trajnostnem razvoju in krožnem gospodarstvu, o novih tehnologijah in novih procesnih tehnikah, pa tudi novih trženjskih pristopih in družbeno odgovornem pristopu in ravnanju.«

Z vsakoletnim izborom inovacij Podravja ŠGZ spodbuja podjetja in samostojne inovatorje k višji stopnji inovacij in razvijanju inovacijske kulture, ki jo naše gospodarstvo pa tudi celotna družba nujno potrebujeta za razvoj in poslovno uspešno delo v domači in mednarodni konkurenci.

Oddaj komentar