Se virus na levem in desnem bregu drugače širi? V centru se ljudje družijo, v UKC Maribor pa preobremenjeni zaposleni

Že več kot dva meseca je večina ljudi doma, saj tako velevajo ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. A ob začetku prazničnega decembra je opažati več ljudi, ki so bolj sproščeni kot pred tedni, kot da število okužb pri nas upada. A je ravno obratno, okuženih je ogromno in okužbe se hitro širijo.

Na desnem bregu Maribora v UKC Maribor opozarjajo na preobremenjenost in zapolnjene kapacitete, na levem bregu pa se odvija čarobni december kjer vlada sproščenost, kmalu se odpira praznična tržnica, mesto je praznično okrašeno, tudi s figurami, na katerih se ljudje fotografirajo.

Želeli smo preveriti, kakšne so lahko posledice tega. Naj ljudje poslušajo nekoga, ki v centru mesta sprošča ukrepe ali nekoga, ki na desnem bregu Drave v UKC Maribor, opozarja da so zaradi okužb na robu zmogljivosti? Z vprašanji smo se obrnili na oboje, a v UKC Maribor se odgovorom izmikajo.

Svojega mnenja v UKC Maribor nimajo

Zanimalo pa nas je le, če bodo dali kakšne signal, da bodo zaradi tega ker se ljudje v mestu družijo na ulicah, fotografirajo ob prazničnih figurah, zdravstveni delavci bolj obremenjeni. A pravijo, da se naj obrnemo na NIJZ. Glede na nenehno opozarjanje na resnost položaja glede okužb, je žalostno, da o tem UKC Maribor nima svojega mnenja.

Po dodatnem zaprosilu, da se vendarle opredelijo, kako vpliva tovrstno druženje na njihove preobremenjene zaposlene, so se odzvali: “Mi, kot zdravstvena ustanova v katero gravitira približno 800.000 prebivalcev širše SV slovenske regije pa gotovo podpiramo upoštevanje izdanih zdravstvenih smernic in ukrepov, saj se vsakodnevno borimo z vsemi silami k obvladovanju in zajezitvi trenutne epidemiološke situacije.”

Ljudje naj sami poskrbijo za svojo varnost

Na Mestni občini Maribor pa so nam pojasnili, da gre v primeru stola in sani, kjer se fotografira več kot 100 ljudi, za rekvizite, ter da so prepričani da ljudje poskrbijo za svojo varnost v danih epidemioloških razmerah.

Kaj le-to pomeni, saj na eni strani so klopi v parku prekrite s trakovi, gostinci imajo zaprte lokale, saj bi bilo lahko širjenje okužbe tako prehitro? Ob tako različnih informacijah je človek lahko le še bolj zbegan in na koncu ne verjamem ne enim ne drugim.

Verjeti v to, da vsak občan, ki se fotografira na saneh ali stolu le-to razkuži, je utopično. Kljub temu da so prebivalci v tem letu postali previdnejši, prav gotovo vsak ne nosi razkužila s sabo. Na omenjenih mestih tako niti ni table ali razkužila, so pa na drugi strani klopi v mestnem parku prekrite s trakovi, saj je sedenje tam prepovedano, lokali, bari, gostilne pa so zaprti, saj tako velevajo navodila za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Koga poslušati, komu verjeti, katerim navodilom slediti? 

Zaradi kontradiktornost odgovornih se tudi v Slovencu poraja vprašanje koga poslušati, komu verjeti, katerim navodilom slediti? Državni politiki, epidemiologom? Na lokalni ravni, UKC Maribor ali Mestni občini Maribor? Če kaj, bi morali v teh časih vodilni nastopiti s skupnim glasom, dati jasna navodila s tem pa preprečiti nove okužbe ter smrtne žrtve koronavirusa.

Oddaj komentar