Se odpravljate na potovanje? Ta država po novem tudi od cepljenih potnikov zahteva test PCR

Švica spričo zaskrbljujočega naraščanja okužb z novim koronavirusom zaostruje zajezitvene ukrepe.

Od te sobote bodo morali vsi potniki ob prihodu v državo predložiti negativen izvid testa PCR, ne glede na to, ali so cepljeni oziroma so covid-19 preboleli ali ne.

Kot je danes še odločila švicarska vlada, bodo morali med četrtim in sedmim dnevom po prihodu v državo nato predložiti še izvid drugega testa na okužbo z novim koronavirusom, ki pa bo lahko ali PCR ali hitri antigenski test, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Iz novega pravila so izvzeti le potniki, ki živijo na območjih ob meji s Švico, npr. v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg.

Veljavnost hitrega testa skrajšali

Poleg tega so veljavnost hitrih testov skrajšali z dosedanjih 48 na vsega 24 ur, medtem ko je test PCR veljaven 72 ur. So se pa obenem v Švici odločili odpraviti obvezno karanteno, ki je doslej veljala za potnike iz številnih držav, poroča dpa.

14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v Švici po zadnjih podatkih znaša 1151,51. V državi za vstop v javne prostore in udeležbo na dogodkih načeloma velja pravilo PCT, lahko pa se organizatorji sami odločijo za ostrejše omejitve oziroma pravilo PC. V tem primeru uporaba zaščitnih mask nato ni obvezna, medtem ko je sicer načeloma obvezna v vseh notranjih prostorih.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar