Schwentnerjevo nagrado letos dobi Primož Premzl

Primož Premzl. Vir: Facebook, profil Primož Premzl. Foto Matjaž Wenzel

Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva letos prejme Primož Premzl. Premzl je “izjemen založnik, pomemben, zagnan in angažiran kulturni ustvarjalec in raziskovalec kulturne dediščine, tako za Maribor kot za Slovenijo”, piše v obrazložitvi nagrade, ki jo bodo razglasili ob odprtju Slovenskega knjižnega sejma.

V Mariboru rojeni Premzl je založnik, galerist in zbiralec domoznanskega gradiva. Leta 1986 je na oddelku za fiziko Pedagoške fakultete v Mariboru zaključil študij, leta 1992 pa je ustanovil svoje založniško in galerijsko podjetje. Doslej je založil in izdal več kot 50 knjig iz umetnostne zgodovine, zgodovine in etnologije. Med najpomembnejšimi je v obrazložitvi izpostavljena izdaja popolnega faksimila z naslovom Statut mesta Ptuj iz leta 1376. Na razstavi Slovenski faksimili v okviru 20. knjižnega sejma v Ljubljani leta 2004 je bil Ptujski statut uvrščen v izbor 14 najboljših faksimilov, izdanih v Sloveniji med letoma 1909 in 2004. Omenjena je tudi knjiga Mariborske vedute (2004), ki je, kot piše v obrazložitvi, “nedvomno najbolj dognana in hkrati najimenitnejša monografija o nekdanjem Mariboru, izšla je ob 750-letnici mesta”. Ob 25-letnici svoje založbe je v soavtorstvu uredil in izdal tudi monumentalno monografijo Novi Maribor, mesto v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja.

Radost v srcu. Sporočilo mojim fb prijateljem.
Pri jutranjih poročilih je bilo povedano, da sem letošnji prejemnik…

Objavil/a Primož Premzl dne Nedelja, 22. november 2020

Leta 2013 je založil in uredil znanstveno monografijo Mateja Klemenčiča Francesco Robba: Beneški kipar in arhitekt v baročni Ljubljani, leta 2017 pa je v Poštni ulici v Mariboru, ob 125-obletnici rojstva Hermana Potočnika Noordunga, postavil spominsko ploščo, da je v drugem nadstropju poštne palače med letoma 1894 in 1903 Potočnik preživljal otroštvo. Dve leti pozneje je v Noordung centru Vitanje postavil stalno razstavo o Noordungu. Kot urednik za slikovno gradivo knjige Rudolf Maister, sto let severne meje, ki jo je leta 2018 izdala Mladinska knjiga, je med iskanjem še neobjavljenega slikovnega gradiva odkril načrte za grobnico družine Maister po zamislih Jožeta Plečnika. V zadnjem času se ukvarja z založniškim inženiringom pri izdajanju knjig, ki jih ob posebnih priložnostih izdajajo podjetja, institucije in združenja, kot so SNG Maribor, Društvo likovnih umetnikov Maribor in Odvetniška zbornica Slovenije.
Lani je kot avtor izbora slikovnega gradiva sodeloval pri izdaji monumentalne monografije 100 let Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, na njegovo pobudo pa trenutno poteka vrsta pobud, od postavitve spominskega obeležja Nikoli Tesli v Mariboru do Noordungove spominske sobe v Hotelu Korotan na Dunaju. Vse od leta 2009 pa se z družbeno angažiranimi akcijami, ki bi jih lahko uvrstili v konceptualno umetnost, “spontano, samosvoje, ironično odziva na anomalije v družbi”, še piše v obrazložitvi nagrade.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar