S Pohorja prihaja dedek Mraz

Mariborčani že tradicionalno vsako leto sredi decembra pričakajo dedka Mraza na Snežnem stadionu pod Pohorjem. Dobri mož se bo danes popoldne skupaj pravljičnimi bitji spustil s Pohorja in nato vse do 29. decembra obiskoval otroke po vrtcih, šolah in bolnišnicah.

dedek Mraz s Pohorja 2015 Foto: arhiva Lokalec.si
dedek Mraz s Pohorja 2015
Foto: arhiva Lokalec.si

Tradicijo že vrsto let vzdržuje Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor. Kot je povedala koordinatorica dejavnosti pri tej organizaciji Tadeja Dobaj, so prve medijske zapise o takšnem dogodku v Mariboru našli v letu 1948. Takrat so otroci dedka Mraza pričakali na današnjem Trgu generala Maistra v središču mesta. Ko je bila vzpostavljena Pohorska vzpenjača, pa so dogodek preselili ob vznožje Pohorja.

Mariborski dedek Mraz ohranja videz, kot ga je v 50. letih prejšnjega stoletja naslikal slikar Maksim Gaspari. “Ima pomočnike živalice, snežinke, vile, škrate in z njihovo pomočjo obiskuje otroke,” je pojasnila Dobajeva.

Prihod dedka Mraza v praznično okrašeni kočiji na sveže zasneženi Snežni stadion je napovedan ob 17. uri. Na podoben način se bo dobri mož 29. decembra poslovil od mariborskih otrok, a na Trgu Leona Štuklja v središču mesta.

Na poti nazaj na Pohorje bo obiskal še otroke v bolnišnici in otroke iz socialno šibkih družin, ki bodo zadnje dneve leta preživljali s prostovoljci ZPM na novoletnem taboru v Domu Miloša Zidanška na Pohorju.

V organizaciji ZPM bodo do konca meseca potekale v Domu ustvarjalnosti mladih v središču Mariboru tudi brezplačne ustvarjalne delavnice, kjer lahko otroci, pa tudi njihovi starši in drugi sorodniki, izdelajo novoletna darila. “Takšna darila so najbolj srčna, sicer pa so prijateljstvo, druženje in dobra volja tisti, ki so najpomembnejši in prav to, kar dedek Mraz prinese s Pohorja,” je še povedala Dobajeva.

Praznični program se bo do konca decembra nadaljeval tudi drugod po mestu. Na Trgu svobode je v petek zaživelo mestno drsališče, ki bo odprto vsak dan od 10. do 22. ure.

Danes bo med drugim potekal Dobrodelni tek Božičkov po okrašenih mestnih ulicah, zvečer pa bodo na Trgu Leona Štuklja poskušali sešiti največjo božično kapo na svetu.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar