S helikopterjem z mariborskega letališča trenutno ne morejo reševati življenj

Edini helikopter, s katerim nudijo nujno medicinsko pomoč na težje dostopnih terenih severovzhodne Slovenije, je v okvari. Po poročanju številnih medijev naj bi bil na tleh cel teden. Mariborčani in prebivalci regije pa so tako po dveh letih vzpostavitve helikopterske nujne medicine pomoči zanjo spet prikrajšani.

Približno desetletje je trajalo, da se je predstavnikom Zdravstvenega doma dr. Adolca Drolca Maribor in mnogim drugim zdravstvenim (so)delavcem uspelo dogovoriti za vzpostavitev edine enote helikopterske nujne medicine pomoči (HNMP) v tem delu države. Po dveh letih obratovanja, ko so opravili več kot 150 intervencij, je helikopter v okvari. Že ob vzpostavitvi enote na mariborskem letališču je bilo jasno, da so za urgentne prevoze ponesrečencev, pacientov in kroničnih bolnikov dobili na voljo dotrajan, 38 let star policijski helikopter. Ga bodo nadomestili?

Ministrica obljubila – helikopter v Mariboru bo
Ob nedavni otvoritvi novega dispečerskega centra v Mariboru je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotovila, da helikopterske nujne medicinske pomoči v Mariboru ne bi vzpostavili, če z njo ne bi mislili resno. “Če se ne bi zavedala, da so prebivalci severovzhodne Slovenije tudi naši in, da imajo ravno tako pravico do enakopravnega dostopa prve pomoči. Seveda je zagotovljeno, pogodbe so podpisane do konca leta 2018, torej ni bojazni,” je dejala.

Oddaj komentar