Rotary Slovenija Distrikt 1912 in Slojenčki skupaj v skrbi za nedonošene novorojenčke

Člani društva Slojenčki in člani Zveze Rotary klubov Distrikta 1912, ki zajema člane Rotary klubov Slovenije in Severne Makedonije, so se odzvali klicu na pomoč. Zbrali so sredstva za nakup grelnih gnezdec in oksimetrov, ki jih bodo podarili šestim slovenskim porodnišnicam. Zaradi stalnega povečevanja števila rojstev nedonošenčkov in zaradi okužb porodnic z virusom covid-19 jih porodnišnice nujno potrebujejo, da bodo lažje skrbele za nedonošene novorojenčke.

V Sloveniji se vsako leto rodi 1.400 nedonošenčkov. Slovenske porodnišnice se redno soočajo s pomanjkanjem ustrezne opreme za nego in zdravljenje krhkih malih borcev, epidemija virusa covid-19 pa je potrebe bolnišnic po opremi še povečala. »Želimo si, da bodo vse porodnišnice lahko varno in sodobno skrbele za novorojenčke in
ženske. Da predani zaposleni in bodoči straši sodobno opremo nujno potrebujejo, vem iz osebnih izkušenj 25 letnega dela v porodništvu,« pojasnjuje ginekologinja in porodničarka Nataša Tul Mandić, predsednica društva Slojenčki, ki se je zavezalo zbiranju sredstev za opremljanje slovenskih porodnišnic. Sodelujejo z vsemi štirinajstimi porodnišnicami v Sloveniji, redno preverjajo potrebe in iščejo donatorje za svoje dobrodelne akcije.

Ob zaključku tokratne akcije je slovenskim porodnišnicam namenjeno 6 grelnih gnezdec in 6 pulznih oksimetrov. Grelna gnezdeca posnemajo materin objem in omogočajo varno zaščito pred podhladitvami, ko dojenčki ne morejo še sami uravnavati svoje temperature. Okisimetri na prijazen in varen način merijo nasičenost krvi s kisikom in srčni utrip novorojenčkov. Z obema napravama je nedonošenčkom omogočeno lažje in bolj varno prilagajanje na življenje izven maternice. Naprave so tudi enostavne za rokovanje in imajo dolgo življenjsko dobo, aparate pa bodo prejeli v Murski Soboti, Novem Mestu, Postojni, Ptuju, Slovenj Gradcu in Trbovljah.

»Letos, ko se je pojavila epidemija, ki vpliva tudi na obravnavo nosečnic in novorojenčkov, se je še bolj izrazito pokazalo pomanjkanje opreme v porodnišnicah. Potrebujemo je več, saj moramo imeti za nosečnice s sumom ali potrjeno okužbo s covid-19 dodatne prostore in opremo. Po nekaterih podatkih je v času epidemije narastlo tveganje za prezgodnje porode. V pripravi na morebitne nove valove epidemije (ali posamezne okužbe), potrebujemo več opreme, da bomo lažje skrbeli za blago nedonošene novorojenčke v vseh slovenskih porodnišnicah in jih ne bo treba premeščati v velika univerzitetna centra, kar predstavlja dodaten stres in nevarnost za zdravje,« pojasnjuje Nataša Tul Mandič.

Denar za nabavo prepotrebnih aparatov so zbrali člani Zveze Rotary društev Distrikta 1912, ki zajema območje Slovenije in Severne Makedonije. »Zavedamo se pomena skrbi za otroke in družine in že v preteklosti so se rotarijski klubi odzvali na potrebe nedonošenčkov. Poslanstvo rotarijcev je, da pomagamo najšibkejšim in se
odzivamo na potrebe družbe. S to akcijo smo vsekakor to poslanstvo tudi izpolnili,« je poudarila Irena Kos, guvernerka Zveze Rotary klubov Distrikta 1912, ki je svoj mandat zaključila v mesecu juliju.

Zveza Rotary klubov Distrikta 1912 se redno povezuje z različnimi sorodnimi organizacijami v Sloveniji, sodelovanje z društvom Slojenčki pa traja že od njegove ustanovitve. Iztok Seljak, aktualni guverner Zveze Rotary klubov 1912, razloži: »Rotarijci si želimo sodelovati pri izjemnih projektih, ki imajo pomemben vpliv na našo družbo, poimenovali smo jih kar z oznako WOW. Izpeljana akcija z društvom Slojenčkov in nakup 6 grelnih gnezdec in 6 oksimetrov, ki bodo še dolgo služili zdravstvenemu osebju v 6 slovenskih porodnišnicah, je vsekakor WOW in z veseljem se bomo odzvali tudi drugim podobnim vabilom k sodelovanju.«

Prvi porodnišnici, ki bosta prejeli aparate, sta porodnišnici v Postojni in Murski Soboti, preostale pa v naslednjih dveh tednih.

Oddaj komentar