Stranka mladih – Zeleni Evrope: Pripombe na OPN MOM sprejemamo do septembra

V Stranki mladih – Zeleni Evrope so že na seji mestnega sveta 28.6.2022 predlagali podaljšanje roka za oddajo pripomb na Občinski prostorski načrt (OPN), kar pa je mestni svet na županov predlog zavrnil.

“Glede na to, da je bilo na seji pojasnjeno, da je bila širša razprava opravljena ob predstavitvi urbanistične zasnove leta 2000 oziroma pred 22 leti, smo trdno prepričani, da razprava pred 22 leti ne more nadomestiti širše predstavitve in podaljšanja razgrnitve. Poiskali smo ugledne strokovnjake iz različnih področij prostorskega načrtovanja, ki so pripravljeni pomagati pripraviti izboljšave trenutnega predloga OPN tako, da bo v ponos mestu,” so danes sporočili v sporočilu za javnost.

V nadaljevanju so zapisali, da trenutni predlog, ki je bil v javni razgrnitvi, po mnenju stroke niti terminološko, niti vsebinsko ni primeren, ne odgovarja na probleme današnjega časa, na izzive ravnanja z odpadki, na prilagajanje podnebnim spremembam, ni zastavljen v smeri razvoja »Smart city« oziroma pametnega mesta in nasploh ne odraža vizije mesta zapisane na spletni strani www.maribor.si , ampak ravno nasprotno – z rešitvami spreminja vizijo mesta, ki ne more biti projekt ene generacije, kaj šele projekt mandata enega župana.

“Vse občanke in občane, predstavnike strokovne in zainteresirane javnosti, civilnodružbene organizacije in predstavnike gospodarstva zato pozivamo, da nam do 3.9.2022 na maribor@sms.si posredujete pripombe in predloge v povezavi z OPN, ki jih bo sproti pregledovala strokovna skupina, s katero bomo predlog izboljšav OPN tudi javno predstavili v začetku septembra 2022.”

Rok za oddajo ni bil podaljšan, predlog je bil sicer podan na 35. seji MS MO Maribor in na dan glasovanja bi bil potrjen.
Na MO Maribor ob tem pojasnijo: “Čas za oddajo (uradnih) pobud je bil do 3. julija, zato pobude, ki bodo prišle po tem roku v pripravi OPN ne bodo mogle biti upoštevane.”

Oddaj komentar