Ribičeva: V najkrajšem času odredba za hitro testiranje vseh, ki delajo v DSO

Slika je simbolična. Vir: Shutterstock

Ministrstvo za zdravje bo po dogovoru z ministrstvom za delo v najkrajšem možnem času izdalo odredbo za hitro testiranje vseh, ki delajo v domovih za starejše občane (DSO), je na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za delo Mateja Ribič. Vse podrobnosti testiranja bodo po njenih besedah določene v odredbi.

Kot je povedala, so vse ključne podrobnosti glede hitrega testiranja v domovih za starejše dogovorili na torkovem sestanku predstavnikov ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Hitro bodo testirali vse, ki delajo v DSO, in sicer tako zaposlene kot prostovoljce, upokojene delavce in študente. Podrobnosti o tem, kdo bo opravljal testiranja, kdaj in kateri testi so primerni, bodo po besedah Ribičeve določene v sami odredbi. Ena tretjina domov, ki ima dovolj kadra, bi lahko po njenih besedah testiranja izvajala sama, vsi ostali domovi pa jih bodo lahko izvajali s pomočjo zdravstvenih domov ali posebne mobilne enote.

Hitra testiranja so po oceni pristojnih pomembna za zajezitev okužb v domovih za starejše, ki se še vedno širijo. V torek so po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina v domovih za starejše potrdili 176 novih okužb med stanovalci in 114 novih okužb med zaposlenimi. Trenutno je v domovih za starejše 2660 aktivno okuženih stanovalcev in 992 aktivno okuženih zaposlenih.

Oddaj komentar