Rešitve za mariborsko travmatologijo še iščejo

UKC Maribor

Mariborski travmatologi in vodstvo tamkajšnjega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) za zdaj še niso uspeli najti primernih rešitev za dolgoletne težave, na katere so prvi nazadnje opozorili pred dvema tednoma z odprtim pismom. O nekaterih konkretnih rešitvah naj bi se dogovorili na naslednjem sestanku, ki bo predvidoma čez dva tedna.

Kot je povedal Igor Movrin iz oddelka za travmatologijo, sta obe strani na sestanku pred tednom dni predstavili poglede in mnenja za vzroke trenutnih razmer, ob tem pa so podali predloge za rešitve nastale situacije.

“Konkretne predloge za izboljšanje pogojev dela, predvsem možnosti operativnega zdravljenja naših bolnikov, pričakujemo na naslednjem sestanku. Trenutno potekajo aktivnosti za redno delo na drugi operacijski mizi, medtem ko zaenkrat realnih možnosti za tretjo operacijsko mizo v bližnji prihodnost ni,” je dejal Movrin.

Medtem ko večjega pomanjkanja zdravnikov na travmatologiji ni, pa so v pogovorih izpostavili problem pomanjkanja preostalega medicinskega kadra, od medicinskih sester na oddelku, inštrumentark, socialne službe, radioloških inženirjev in drugih. S to problematiko naj bi vodstvo po besedah Movrina že bilo seznanjeno in naj bi po njihovih zagotovilih že izvajali ukrepe za rešitev težav.

Travmatologi so v nedavnem odprtem pismu novo vodstvo bolnišnice opozorili na kritične razmere, ki se vlečejo že pet let, stanje pa se iz leta v leto samo še slabša. Kot so zapisali, zaradi tega ne morejo več opravljati svojega poslanstva, torej pomagati bolnikom, tako kot si želijo in kot bi bilo treba.

Že pred petimi leti so namreč zahtevali tretjo operativno dvorano, na to so znova opozorili letos, a se ni zgodilo še nič, zato operativnega zdravljenja sklepnih poškodb že skoraj leto dni ne izvajajo več. Čakalna doba je zato neskončna, bolnikom pa sploh ne znajo povedati, kdaj bodo izvedli sicer rutinske operacije.

Zaradi takšnih razmer je na oddelku delovno ozračje zelo slabo, saj se sploh ne ukvarjajo več s pravo medicino, pač pa jih izrabljajo za dela, ki bi jih morali opravljati začetniki, medtem ko ostajajo brez rednega treninga. Zaradi takšnega stanja je njihov najmlajši specialist travmatolog že dal odpoved in se zaposlil drugje, so še dodali v pismu.

“Sem zelo odprt za drugačne oblike dela in če drži, da so pripravljeni pomagati, potem menim, da se bomo hitro dogovorili,” je ob prejemu pisma dejal direktor UKC Maribor Janez Lavre in potrdil, da je na travmatologiji precej težav tudi v zdravstveni negi, o čemer se pogovarja tudi z glavno sestro tega oddelka.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar