Razprava o zaprtju trgovin ob nedeljah se nadaljuje jeseni

Vir: Pixabay.com

V Državnem zboru so danes imeli drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, po kateri bodo trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjeme bodo manjše trgovine na posebnih območjih in manjše trgovine podjetnikov ali pravnih oseb. Tretjo obravnavo predloga bo opravil na naslednji seji, ki bo jeseni.

Po predlogu bodo morale biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte, razen prodajaln do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, avtobusnih in železniških postajah, letališčih, v pristaniščih, namenjenih za javni promet, in na mejnih prehodih ter v bolnišnicah.

Glede na predlog naj bi bile lahko odprte tiste tako velike prodajalne samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bodo v teh dneh delali podjetniki ali zastopniki pravnih oseb oz. prokuristi v teh osebah sami in – po danes sprejetem dopolnilu SMC – skupaj z njimi tudi dijaki in študentje ter osebe, ki lahko opravljajo začasno ali občasno delo.

Po navedbah Levice so dopolnilo podprli poslanci SMC, SDS in SAB. “S tem so odprli vrata za še večjo prekarizacijo dela v trgovini ter omogočili, da bo v nedeljo odprtih bistveno več trgovin, kot je predvidevala zakonska rešitev Levice,” so v svojem odzivu navedli v Levici.

Prav zaradi tega dopolnila Državni zbor danes ni opravil tretjega branja, ampak ga bodo , ampak ga bo na naslednji seji, ki bo jeseni. Tako bodo imeli Trgovinska zbornica Slovenije, trgovci in kapital “še celo poletje časa za lobiranje, pritiske in zavajanja, s katerim bodo poskusil rušiti ta zakon”, menijo predlagatelji novele.

“Današnji manever SDS, SMC in SAB je zgolj še eno žalostno poglavje v 17-letni zgodbi preprečevanja uresničitve referendumske volje ljudstva in zahtev delavk in delavcev v trgovini. V Levici ne bomo odnehali. Ker manjka zgolj nekaj glasov, bomo skupaj s sindikati do jeseni poskušali zgraditi koalicijo, ki bo zmožna narediti zadnji korak, ki bi delavkam in delavcem končno omogočil prost dan zanje in za njihove družine,” je napovedal Luka Mesec iz Levice.

Trgovina. Slika je simbolična.

Z novelo udejanjajo rezultat referenduma iz leta 2003 in odražajo voljo delavcev v trgovini, naj bodo ob nedeljah, čeprav se bodo s tem odrekli dodatku za nedeljsko delo, prosti, so poudarjali predlagatelji, poslanci Levice, in drugi poslanci, ki so zakon podprli. Kot dobro so označili rešitev z izjemami, s katerimi bi zagotovili potrebno oskrbo prebivalstvu, ponudbo v turističnih krajih in preživetje malim podjetnikom.

Proti so bili poslanci SMC in SNS, ki so opozarjali na ustavna določila glede svobodne gospodarske pobude, poštene konkurence in enakosti pred zakonom. Navajali so tudi opozorila trgovskih podjetij, da bi lahko prišlo do upada prometa in odpuščanj delavcev.

Novele pa prav tako ni podprla vlada, ki je menila, da je v tem trenutku ključno osredotočanje na zagon gospodarstva in ohranjanje delovnih mest. Razumela je pozive zaposlenih, se je pa spraševala, ali je zakon primerno mesto za reševanje problematike delovnega časa.

V SMC pa niso bili uspešni s predlogi, da bi lahko bile vse trgovine odprte do deset nedelj v letu, trgovine do 200 kvadratnih metrov pa brez omejitev, ter da bi se zakon začel uporabljati 1. januarja 2021.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar