Razpoloženje potrošnikov aprila bolj optimistično kot marca

Fotografija je simbolična.

Razpoloženje potrošnikov se je aprila izboljšalo. Kazalnik zaupanja potrošnikov se je v primerjavi z marcem zvišal za šest odstotnih točk. V primerjavi z lanskim aprilom se je znižal za dve odstotni točki, od dolgoletnega povprečja pa je bil nižji pet odstotnih točk, je sporočil statistični urad.

K izboljšanju mnenja potrošnikov na mesečni ravni so prispevale vse komponente kazalnika. Pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi se je zvišalo za 12 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za osem odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov in trenutno finančno stanje v gospodinjstvu pa za dve odstotni točki.

Poslabšanje na letni ravni je bilo predvsem posledica bolj pesimističnega pričakovanja potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu, ki se je poslabšalo za 14 odstotnih točk. Kazalnik pričakovanje potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi se je izboljšal za štiri odstotne točke, kazalnika pričakovanje potrošnikov glede večjih nakupov in mnenje potrošnikov o trenutnem finančnem stanju gospodinjstva pa sta ohranila vrednost.

Pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanj so se aprila v primerjavi z januarjem znižala za štiri odstotne točke. Tudi pričakovanja glede nakupa avtomobila so se poslabšala za dve odstotni točki, medtem ko so bila pričakovanja glede obnove stanovanja boljša za eno odstotno točko.

Pričakovanja potrošnikov glede gibanja cen v prihodnjih 12 mesecih ostajajo pesimistična, a je pesimizem glede podražitev vseeno malenkost popustil. Če je marca delež anketirancev, ki so pričakovali, da bodo cene rasle hitreje, dosegel 68 odstotkov in s tem najvišjo raven od začetka merjenja marca 1996, je aprila upadel na 55 odstotkov. To je še vedno druga najvišja raven v zgodovini merjenja. Še 31 odstotkov jih meni, da bodo cene naraščale po enaki stopnji, le 15 odstotkov pa, da se bo inflacija upočasnila ali da bodo cene začele padati.

Za izračun kazalnika razpoloženja potrošnikov pri statističnem uradu sicer na področju inflacijskih pričakovanj uporabljajo delež, ki odraža ravnotežje stanj.

Pri pričakovanjih za naslednjih 12 mesecev je bil ta delež januarja tako na primer pri 67 odstotkih, kar je 11 odstotnih točk manj kot marca, ko je prav tako dosegel zgodovinski rekord. Vrednosti, kot je aprilska, je nazadnje dosegel septembra 2012, nekoliko daljše obdobje pa je takšna raven cenovnih pričakovanj nazadnje vztrajala leta 2006.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar