Raziskava o cepivih AstraZeneca in Pfizer/Biontech pokazala, kako učinkujeta na indijsko različico

FOTO: Pixabay.com

Najnovejša raziskava zdravstvenega zavoda Anglije je pokazala, da sta cepivi proti covidu-19 podjetij AstraZeneca in Pfizer/Biontech učinkoviti v zaščiti pred indijsko različico novega koronavirusa, na spletni strani poroča britanski The Guardian.

V raziskavi, ki je potekala med 5. aprilom in 16. majem, se je Pfizerjevo cepivo dva tedna po drugem odmerku v primeru indijske različice novega koronavirusa izkazalo za 88-odstotno učinkovito, v primeru angleške različice pa 93-odstotno učinkovito.

Cepivo AstraZenece je proti indijski različici novega koronavirusa učinkovito 60-odstotno in 66-odsotno v primeru angleške različice.

V raziskavi je sodelovalo 1054 oseb iz vseh starostnih skupin

Po navedbah The Guardiana bi lahko bil razlog v manjši učinkovitosti cepiva AstraZenece v primerjavi s Pfizerjem ta, da je pri cepivu AstraZenece potrebno nekoliko daljše obdobje, da se razvije največja učinkovitost cepiva, a bi lahko cepivo po mnenju znanstvenikov kasneje imelo tudi daljšo zaščito pred novim koronavirusom.

“Zdaj je povsem jasno, zakaj je pomemben drugi odmerek cepiva, s katerim zagotovimo največjo možno zaščito pred novim koronavirusom in vsemi njegovimi različicami,” je pojasnil sekretar angleškega zdravstvenega zavoda Matt Hancock. Ob tem je pozval vse, naj izkoristijo možnost cepljenja, ko jim je na voljo.

“Ta raziskava je pokazala, da cepiva nudijo visoko raven zaščite pred simptomatskimi primeri okužbe z indijsko različico novega koronavirusa. Pričakujemo, da so še učinkovitejša glede zmanjšanja smrti in hospitalizacij zaradi covida-19,” je dejala vodja imunuloškega oddelka na omenjenem zavodu Mary Ramsa.

Obe cepivi sta se izkazali, da sta tri tedne po prvem odmerku za 33-odstotkov učinkoviti proti simptomatski okužbi z indijsko različico ter 50-odstotno učinkoviti pri angleški različici.

V Angliji so od začetka cepljenja proti covidu-19 opravili več raziskav o učinkovitosti cepiv proti covidu-19. Po dosedanjih podatkih je cepljenje preprečilo več kot 13.000 smrti in najmanj 39.100 hospitalizacij zaradi covida-19, predvsem, ko gre za starejše osebe.

vir: sta

Oddaj komentar