Raziskava: Cepivo proti covidu z več kot 90-odstotno učinkovitostjo ščiti pred smrtjo

FOTO: Pixabay.com

Cepljenje proti covidu-19 zelo dobro ščiti pred hudim potekom bolezni in smrtjo, poživitveni odmerek pa še bistveno bolj, kažejo novi podatki o cepljenih in necepljenih v Avstriji. Trije odmerki cepiva zagotavljajo 99-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi, kaže analiza avstrijskega raziskovalnega inštituta GÖG.

Analiza, ki jo je za Avstrijo opravil nacionalni raziskovalni inštitut Gesundheit Österreich GmbH (GÖG), je pokazala, da trije odmerki cepljenim zagotavljajo 99,2-odstotno učinkovitost pred smrtjo v primerjavi z necepljenimi. Dva odmerka pa 92,6-odstotno učinkovitost, pri čemer je jeseni opaziti zmanjšanje zaščite pred okužbami.

“Rezultat za Avstrijo je skladen z drugimi mednarodnimi študijami,” je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal strokovnjak za analizo zdravstvenega sistema pri GÖG Lukas Rainer. Vendar se podatki nanašajo predvsem na koronavirusno različico delta. Kar se različice omikron tiče, je po Rainerjevih besedah še potreben čas, da bi lahko dali veljavne izjave.

Umrljivost zelo nižja pri cepljenih

Trenutna analiza zajema obdobje od začetka februarja 2021 do 13. januarja, podatki za tretji odmerek cepiva pa so izračunani od 1. oktobra. V Avstriji so doslej zabeležili okoli 14.000 primerov smrti zaradi covida-19. Med njimi je bilo od prvega zaključenega kroga cepljenja v začetku februarja 2021 okoli 5600 smrti, od tega se je okoli 4500 smrti nanašalo večinoma na ljudi, ki niso bili v celoti cepljeni, še navaja GÖG. Toda zaradi covida je umrlo tudi 95 ljudi, ki so bili trikrat cepljeni, od tega je bila večina starih 75 let ali več.

Rezultati so bili zbrani po koledarskih mesecih in po starostnih skupinah. Pokazalo se je, da je imelo cepljenje s tremi odmerki različnih razpoložljivih cepiv v vseh starostnih skupinah 98- do 100-odstotno podobno visoko učinkovitost pri preprečevanju smrti. Po Rainerjevem mnenju je bilo “presenetljivo”, da so opazili zelo majhne razlike med starostnimi skupinami.

V skupini ljudi, ki so bili dvakrat cepljeni, je bila stopnja umrljivosti v večini mesecev opazovanja več kot desetkrat nižja kot v primerjalni skupini necepljenih. To je pokazalo, da cepivo z več kot 90-odstotno učinkovitostjo ščiti pred smrtjo.

Poživitveni odmerek, ščiti pred hudim potekom bolezni

“Trenutni rezultati študije še enkrat potrjujejo – cepljenje proti covidu-19, predvsem poživitveni odmerek, nas ščiti pred hudim potekom bolezni, ki se v najslabšem primeru lahko konča celo s smrtjo,” je izsledke analize komentiral avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein in pri tem vnovič pozval k cepljenju in prejemu poživitvenega odmerka, še poroča APA.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 bo v Avstriji od februarja obvezno za vse, ki so starejši od 18 let in imajo stalno ali začasno prebivališče v tej državi. Do sredine marca je predvideno prehodno obdobje brez kazni, sicer je za kršitelje predvidena globa do 3600 evrov.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar