Rak se je vrnil četrtič, tokrat ni rešitve: “Negujete moje telo in božate dušo”

Na družabnih omrežjih je zaokrožila objava Aleksandra Ariha, ki se je javno zahvalil Kliniki ORL v UKC Maribor. Njegov zapis objavljamo v celoti.

Njegovo življenje se je spremenilo leta 2017, ko so mu potrdili rak

Pride tak čas. Zame in za mnoge izmed nas. Ko te bolezen priklene na posteljo in potrebuješ nesebično in sočutno pomoč zdravstvenega osebja. Moje življenje se je spremenilo v začetku leta 2017, ko ste mi na Kliniki za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo (ORL in MFK), potrdili diagnozo rak.

Po kemoterapijah in obsevanjih na Onkološkem inštitutu Ljubljana, se je rak v mesecu septembru istega leta ponovno vrnil in potreben je bil operativni poseg. Le-ta je bil opravljen na vaši kliniki. Ker je rak trdovratna, zahrbtna in huda bolezen, ste me na vaši kliniki operirali še enkrat, v mesecu juliju 2018.

Storjeno je bilo vse, kar je mogoče

Kljub opravljenim operacijam in zdravljenju se je rakavo obolenje ponovilo v začetku leta 2020. Operacija ni bila več mogoča. S stališča uradne medicine je bilo storjeno prav vse, kar je bilo strokovno mogoče. Poleg strokovnega pristopa je potreben tudi človeški odnos in tega vam na vaši kliniki ne manjka.

“Negujete moje telo in božate dušo”

Ta vaš človeški odnos, empatija in sočutje prihajajo do izraza v vsej veličini v teh dneh, ko sem ponovno hospitaliziran pri vas na oddelku in potrebujem vašo pomoč. Moje fizično telo je utrujeno od bolezni, zdravstveno osebje vaše klinike prispeva k temu, da ohranjam človeško dostojanstvo in imam občutek, da vam je mar.

S svojim človeškim pristopom in odnosom, pomagate lajšati bolečine, negujete moje telo in božate dušo. Prav vsem vam, bi rad iz globine svoje biti izrazil svojo hvaležnost. Vseh vaših imen ne poznam, vsak izmed vas na kliniki zasluži moj globok poklon in spoštovanje.

“Naučiti sem se moral zaupati ljudem”

Globok poklon in zahvala gre zdravniku, Maticu Glavanu, dr. med., specialistu otorinolaringologije, ki je moj »angel varuh« že štiri leta. Enako velja za asist. Primoža Levarta, dr. med., specialista otorinolaringologije in ostale zdravnice in zdravnike vaše klinike. Z nežnostjo, razumevanjem in strokovnostjo me razvajajo prav vse sestre na vaši kliniki: Jožica, Tinka, Lili, Mihaela, Dunja in vse ostale od katerih imena ne poznam. Mnenja sem, da je za vse vas poklic tudi poslanstvo in ne samo služba. V teh štirih letih sem se moral naučiti zaupati ljudem, jim dovoliti, da mi pomagajo. To ni lahka naloga, ker bi pri dopolnjenih šestdesetih letih srčno rad sam poskrbel zase.

Želim poudariti, da je poleg strokovnega pristopa pomemben tudi človeški odnos. Pomembno je, da znate z vso subtilnostjo prisluhniti fizičnim, psihosocialnim in duhovnim potrebam bolnika. Zaradi le-tega, ljudje ne obupamo, ampak zaupamo.

“Želim se zahvaliti nesebični in ljubeči pomoči mojega sina”

Iskal sem, s pomočjo sina, prijateljev in znancev, veliko alternativnih možnosti zdravljenja, vendar so bile zaradi pandemije zaprte vse poti in so bili naši poizkusi neuspešni. Na tem mestu se želim zahvaliti tudi nesebični in ljubeči pomoči mojega sina Gregorja, ki sem mu naložil težko breme skrbi za lajšanje moje bolezni in za nadaljevanje moje poslovne poti. Hvala, dragi sin. Hvaležnost, ljubezen in odnos ostanejo za vedno.

Hvala tudi številnim sorodnikom in prijateljem, ki se v molitvi spomnite name in mi pomagate prepustiti pot življenja Njemu v roke.

Javna zahvala zdravstvenemu osebju KLINIKE ORL v UKC MARIBOR

Pride tak čas. Zame in za mnoge izmed nas. Ko te bolezen…

Objavil/a Aleksander Arih dne Nedelja, 28. marec 2021

Oddaj komentar