Prva okužba s koronavirusom potrjena tudi v Domu upokojencev Danice Vogrinec Maribor

Vir: Google maps

V nedeljo naj bi ena izmed zaposlenih delavk v Domu upokojencev Danice Vogrinec Maribor imela pozitiven bris na novi koronavirus. Naj bi šlo za delavko, ki ni imela znakov okužbe in naj ne bi imela stika s stanovalci doma.

Po poročanju Večera je delavka v nedeljo dobila rezultat testa na koronavirus, bil naj bi pozitiven. Zapisali so še, da gre za delavko, ki ni imela stikov s stanovalci doma.

Dopolnjeno:

Marko Slavič, direktor Doma upokojencev Danice Vogrinec Maribor je za STA povedal: “Situacijo zaenkrat dobro obvladujemo. Pozitiven bris se je pojavil pri sodelavki, ki ni prihajala v neposreden stik s stanovalci, okužba pa je bila odkrita v trenutku, ko ni kazala prav nobenih znakov okužbe.” Omenjena sodelavka je delala kot strežnica v osrednji enoti doma na Pobrežju, zadolžena je bila za razvoz vozičkov s hrano in pranje posode v kuhinji. Ker je organizacija dela v domu že mesec dni urejena na prilagojen način, s katerim poskušajo čim bolj zmanjšati stike med zaposlenimi, pa je omenjena strežnica prevažala vozičke s hrano iz prostora, ki je ločen od prostora za pripravo hrane, do točke na začetku oddelka s stanovalci. Ni delila hrane, ampak so to počeli drugi.

Po besedah Slaviča delavka ni imela povišane telesne temperature in prav tako ni kašljala, le nekoliko slabše se je počutila. O tem pa je takoj obvestila nadrejeno osebo, ki jo je preventivno poslala na testiranje na covid-19. “Že od začetka pojava virusa ravnamo izjemno preventivno. Upamo, da smo prav zaradi takšnega ravnanja uspeli pravočasno ukrepati,” je še povedal direktor.  Poudaril je, da stanovalce in zaposlene ves čas epidemije pošiljajo na testiranje že ob najmanjšem sumu na morebitno okužbo na covid-19 in da so vsa dosedanja testiranja pokazala negativen rezultat. “Bris odvzema mobilna enota tukaj v domu. Do sedaj je bilo odvzetih 50 brisov in vsi so bili negativni, tudi zadnji včeraj,” je povedal direktor doma, ki ima sicer 450 zaposlenih in nekaj več kot 800 stanovalcev.

Po tem prvem potrjenem primeru okužbe z novim koronavorusom so preventivno odredili samoizolacijo osmim sodelavkam, ki delajo v isti organizacijski enoti kot omenjena strežnica, torej delajo na razvozu hrane, čeprav z okuženo niso bile v tesnih stikih. “Odločili smo se, da te sodelavke preventivno izločimo iz delovnega procesa in poostrimo spremljanje njihovega zdravstvenega stanja v prihodnjih dneh,” je še povedal Slavič.  Pohvalil je “odgovorno in zelo strokovno ravnanje” okužene strežnice, ki je opozorila na svoje stanje še v času, ko ni imela nobenih simptomov tipičnih okužbe s covid-19. Nobenih takšnih simptomov ne kaže tudi nihče v njeni družini.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar