Preobrat: Po tem, ko je Univerza v Mariboru želela hišo Zore Janžekovič prodati, pa je postopek prodaje zdaj ustavljen

FOTO: Google view

Po tem ko smo v našem mediju poročali o nameri Univerze v Maribor, da proda pred leti Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru podarjeno hišo, s strani prof. dr. Zore Janžekovič, so zdaj očitno spremenili mnenje. 

Konec aprila je članek v našem mediju požel veliko začudenje ljudi, da ne spoštujejo poslednje želje priznane in ugledne zdravnice. V komentarjih na članek so so oglasili tudi domnevno njeni sorodniki, ki so zapisali: “Mi smo njeni sorodniki. Hišo ki jo je podarila jo je podarila z razlogom. Prosimo da se njena zadnja želja upošteva, ne pa prodati stvari, ki ste dobili podarjene, tu so osebni interesi.”

Spomnimo …

Hiša je bila prvotno namenjena bivanju gostujočih profesorjev in študentov, za kar je bila predvidena popolna preureditev, prenova in sprememba namembnosti stanovanjske hiše v dom za gostujoče profesorje in študente s 6 ločenimi sobami s kopalnico, skupnimi prostori (kuhinja, družabni prostor, preureditev dela dvorišča v parkirišče…), skladno s področno zakonodajo. “Po pridobljenih ocenah predvidene investicije, se je izkazalo, da je tovrsten poseg mnogo prevelik finančni zalogaj za fakulteto,” so nam pred več kot mesecem dni odgovorili na Univerzi v Mariboru.

Univerzi v Mariboru zapustila hišo v oporoki

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru je, skladno s sklepom o dedovanju, na osnovi oporoke red. prof. dr. Zore Janžekovič, postala lastnica stanovanjske hiše na naslovu Vinarska ulica 10b, Maribor.

Po tem, ko smo mediji začeli o tem poročati, pa se je oglasilo tudi Zdravniško društvo Maribor, ki prodaji nasprotuje: “Menimo, da namera sedanjega vodstva univerze ni v soglasju s poslednjo željo pokojne profesorice Zore Janžekovič in javno podobo našega univerzitetnega visokošolskega zavoda, ki naj bi gojil vse humane vrednote v našem življenju.”

Bodo na Univerzi v Mariboru o načrtovani prodaji glede na poziv mariborskega zdravniškega društva in razočaranih svojcev, ter širše strokovne javnosti, še premislili in hiše vendarle ne bodo prodali? Danes so za naš mediji sporočili: “Sporočamo, da je postopek prodaje hiše zaenkrat ustavljen in da se išče optimalna rešitev za vse deležnike.”

Torej le po tem, ko se je o tem začelo poročati, so ugotovili, da bi morali spoštovati željo pokojne zdravnice. In to kljub temu, da so pojasnjevali, da fakulteta sama nima pristojnosti napovedovati kakršnihkoli sprememb že sprejetih sklepov organov Univerze v Mariboru.

Širom Slovenije je bila izjemno cenjena zdravnica

Zora Janžekovič, profesorica kirurgije in ustanoviteljica oddelka plastične kirurgije v mariborski bolnišnici, se je rodila 30. septembra 1918 v Slovenski Bistrici, kjer je končala osnovno šolo, nato je leta 1938 maturirala na gimnaziji v Mariboru. Medicino je študirala na medicinski fakulteti v Zagrebu. Takoj po diplomi se je v septembru 1947 leta zaposlila v Splošni bolnišnici, danes Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer je ostala vse do upokojitve leta 1984. Leta 1955 je prevzela vodenje novoustanovljenega Odseka za plastično kirurgijo z izjemno omejenim kadrom in finančnimi sredstvi ter se takoj usmerila v kirurško zdravljenje opeklin.

Oddaj komentar