Prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja in opravljanje drugih storitve s področja prometa

Vir: pixabay.com

Bliža se zimska sezona za voznike, od 15. novembra morajo biti vozila v skladu z zakonodajo opremljena z zimsko opremo. AMZS je tudi letos pripravil nabor nasvetov in priporočil, kako naj se vozniki pripravijo na zahtevnejše vozne razmere. Glede na aktualno zdravstveno situacijo in ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa pa članom in strankam AMZS tudi pojasnjuje, kako je s prehajanjem občinskim meja za obisk vulkanizerja in opravljanje drugih storitve s področja prometa.

15. november je datum, ko je treba v skladu z zakonodajo letne pnevmatike na vozilih zamenjati z zimskimi oziroma če vozniki vozijo z letnimi tudi po tem datumu morajo imeti v vozilu snežne verige. Četudi je to dovoljeno, AMZS svetuje, da je treba imeti v mislih ne le datum, temveč predvsem upoštevati vremenske razmere in temu ustrezno prilagoditi opremo vozila. Primerna oprema avtomobila, ko temperature padejo pod sedem stopinj Celzija, so le kakovostne zimske pnevmatike. “Zimske pnevmatike imajo poleg opazno globljega profila in lamel za boljši oprijem na snegu tudi drugačno gumeno zmes, namenjeno nizkim temperaturam. Gumena zmes letnih pnevmatik pri nizkih temperaturah namreč otrdi, oprijem in vodljivost se zato poslabšata. Razliko med letno in zimsko pnevmatiko nazorno prikažemo z dolžino zavorne poti: pri hitrosti 50 km/h je zavorna pot v snegu z zimskimi pnevmatikami 31 metrov, z letnimi pa 62 metrov; na poledeneli cesti je pri hitrosti 30 km/h zavorna pot z zimskimi pnevmatikami 57 metrov, z letnimi 68 metrov. Ti dodatni metri lahko pomenijo razliko med življenjem in smrtjo!” izpostavlja Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije, ki dodaja, da je treba pri izbiri zimske pnevmatike preveriti njeno oznako – prava je tista, ki je označena s snežinko v triglavi gori.

Prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja

Na področju prometa, torej pri izvajanju storitev registracij vozil, vključno z zavarovalnimi storitvami in tehničnimi pregledi, ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa, AMZS nemoteno nudi vse storitve, pri čemer izvaja vse ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa: zagotavljanje minimalnega možnega stika z omejevanjem števila strank v zaprtih prostorih, z zahtevano uporabo obraznih mask (oziroma drugih oblik zaščite nosnega in ustnega predela) in razkuževanjem rok ter sledi drugim zaščitnim ukrepom vlade in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Prehajanje občin je za stranke dovoljeno za dostop do storitev:

· registracija vozil, tehnični pregled in zavarovanje ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa (obvezna usposabljanja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem in v AMZS Šoli vožnje),
· menjava pnevmatik, obisk servisnih delavnic za popravila in vzdrževanja motornih vozil – če stranka nima možnosti tega opraviti v svoji občini ali če je član AMZS ali ima v AMZS shranjene pnevmatike ali če drugače dokazuje da nujno potrebuje to storitev,
· če gre za stranko, ki potrebuje storitev AMZS za njene poklicne oziroma gospodarske potrebe.

V vsakem od naštetih primerov mora stranka dokazovati nujnost prehoda z:
· osebno izjavo (objavljena je na spletni strani amzs.si) in
· dokazilom, ki se nanaša na potrebo po registraciji oziroma zavarovanju (prometno dovoljenje), tehničnemu pregledu vozila, usposabljanja na področju prometa, dokazilo o AMZS članstvu (članska izkaznica), dokazilo hrambi pnevmatik, dokazilo o nujnosti uporabe vozila za gospodarsko dejavnost stranke, obvestilo AMZS o dogovorjenem terminu in lokaciji opravljanja storitve.

Dokazilo in izjavo mora stranka na zahtevo pokazati pristojnemu inšpektorju, redarstvu ali policistu.

Sneg nas lahko preseneti še pred zimo. Vir: lokalec.si

Priprava vozila na zimo ni le menjava pnevmatik

Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, saj zagotavljajo edini stik avta s podlago, po kateri vozi. A vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, poudarja AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan: “Ob prihodu nižjih temperatur je treba letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla zamenjati z zimsko, preveriti delovanje akumulatorja, poškodbe in obrabo metlic brisalcev … Vsako zaznano poslabšanje delovanja naj bo opomnik za menjavo. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo, vemo pa, da je vidljivost v deževnih in meglenih razmerah ter ob sneženju slabša kot sicer. K temu doda svoje še krajši dan. Najbolje je avto odpeljati na preventivni servisni pregled (ta je za člane AMZS v AMZS centrih po Sloveniji brezplačen) in se posvetovati s strokovnjakom. S tehnično neustreznim vozilom še tako dober voznik morda ne bo uspel rešiti kritične situacije. Svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v prometu ne smemo prepuščati naključju.”

Oddaj komentar