Predlog Združenja občin: prihodnje leto za 50 evrov višja povprečnina od letošnje

Združenje občin Slovenije za prihodnje leto predlaga povprečnino v višini 673,62 evra, to pa je kar za 50 evrov več od letošnje. Za leto 2022 bi k temu prišteli še dvig plač v tem letu, so sporočili po seji predsedstva združenja, ki je bila v Litiji.

Pojasnili so, da so osnova za njihov izračun izračunani dejanski stroški, ki so jih občine imele lani in povečani stroški dela v letu 2020 in 2021, ki v izračunih za leto 2019 še niso bili upoštevani, a ji bo v prihodnjih dveh letih uslužbencem na lokalni ravni treba izplačati. Letos občinam pripada povprečnina v višini 623,96 evra. Na toliko je bila z lani dogovorjenih 589,11 evra povišana z drugim protikoronskim zakonom, ki je začel veljati  1. maja letos. Višja povprečnina velja za celo letošnje leto.

Združenje predlaga tudi, da se že z letošnjim letom odpravi prehodno obdobje pri investicijskem transferju, ki ga določa 21. člen zakona o financiranju občin.

V razpravi s predstavniki službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko so župani pozdravili vse napore oblasti za dobro izpogajan finančni okvir na podlagi obeh v torek potrjenih dokumentov na ravni EU. Ob tem pa pričakujejo, da bo država vložila še več naporov v to, da bodo preko večletnega finančnega okvira in inštrumenta za okrevanje financirani projekti, ki jih posamezna lokalna okolja dejansko potrebujejo. Še zlasti to velja za infrastrukturo v lokalnih okoljih, so dodali.

Predstavnike države so tudi opozorili na časovnico črpanja sredstev, ki je izjemno kratka. Pozvali so jih k čimprejšnjemu sprejemanju vseh dokumentov in vključitev vseh reprezentativnih predstavnikov občin v te postopke, so še zapisali v sporočilu za javnost.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar