Pred začetkom pouka: “”Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi”

FOTO: Pixabay.com

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je za danes dopoldne preko videokonference sklicalo ločene sestanke z ravnatelji osnovnih in srednjih šol ter vrtcev, na katerem bodo podali informacije o začetku novega šolskega leta. Sestankov se bodo udeležili še predstavniki ministrstva za zdravje, Zavoda RS za šolstvo, NIJZ ter drugi deležniki.

Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, da glede na lansko leto v novem šolskem letu ne bo večjih sistemskih sprememb. Novost je pogoj PCT, ki je nujen za varno vstopanje v šolski prostor.

“Uvajali bomo ukrepe, ki so smiselni in izvedljivi,” so na ministrstvu pred novim šolskim letom zapisali na Twitterju.

Po doslej znanih informacijah naj bi v prihodnjem letu imeli učenci zadnje triade možnost samotestiranja, ki bo prostovoljno in se bo izvajalo doma. S samotestiranjem naj bi šolsko leto začeli tudi srednješolci, ob naraščanju okužb naj bi v srednjih šolah uveljavili pogoj PCT.

Zadnji dve leti zaznamovala epidemija 

Zadnji dve šolski leti sta bili precej drugačni od prejšnjih, saj ju je močno zaznamovala epidemija covida-19. Lani se je šolsko leto sicer začelo “normalno”, v šolskih klopeh, a se je kmalu zaradi hitrega naraščanja števila okužb pouk preselil na daljavo.

Da se to letos ne bi zgodilo, sta ministrica za izobraževanje Simona Kustec in minister za zdravje Janez Poklukar minuli teden pozvala učence in dijake, da se cepijo. “Obema je ena izmed ključnih prioritet to, da šole ostanejo odprte in varne. Skupen nama je cilj, da vam vsem omogočiva čim bolj normalen potek šolskega leta,” sta zapisala.

Omejevanje epidemije s cepljenjem

Da je cepljenje najboljši način za omejevanje epidemije, a naj bo prostovoljna izbira posameznika, menijo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Glede testiranja zaposlenih so prepričani, da bi morali toliko zaupati učiteljstvu, da bi se lahko učitelji podobno kot dijaki samotestirali doma. Obvezna testiranja bo sicer od 23. avgusta plačati delodajalec, pri čemer se v sindikatu pridružujejo pozivom šol, naj sredstva zagotovi država.

Aktualne epidemiološke razmere naj bi sicer danes predvidoma s premierjem Janezom Janšo pretresal tudi del svetovalne skupine. Da se bo sestanka udeležil, je za STA potrdil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar