Pred sodnika za prekrške stopila zadnja od treh dijakov

Februarski protesti dijakov

Pred sodnika za prekrške je danes na mariborskem okrajnem sodišču stopila še zadnja od treh dijakov, ki so bili vabljeni na sodišče zaradi sodelovanja na februarskem mirnem shodu za vrnitev v šolske klopi. Sodnik svoje odločitve še ni podal, zagovornik dijakinje pa pričakuje, da bo tudi v tem primeru sprejeta odločitev za ustavitev postopka.

Predlagal ustavitev

Tako kot na predhodnih dveh narokih je zagovornik mladoletnih dijakov, obdolženih kršitve določil zakona o nalezljivih boleznih, Dino Bauk tudi danes predlagal ustavitev prekrškovnega postopka iz razloga smotrnosti, saj je po njegovih besedah v vseh treh primerih dejansko šlo za poskus sankcioniranja dijakov zaradi izražanja stališč in ne zbiranja.

“Sodnik je prisluhnil našim argumentom, o svoji odločitvi pa nas bo obvestil pisno,” je odvetnik povedal ob odhodu s sodišča, pred katerim se je tako kot ob prejšnjih narokih znova zbrala manjša skupina ljudi, da bi izrazila podporo omenjenim dijakom.

Bauk je ponovil, da so policisti na shodu 9. februarja popisali samo tiste udeležence, ki so izražali svoja stališča. “Jasno je, da se je šlo v represijo nad izražanjem mnenj. Torej se skuša preprečevati širjenje mnenj, ne pa širjenja virusa. Ker za slednje na tistem shodu ni bilo pogojev, saj je dogodek potekal na prostem, dijaki so vzdrževali predpisano medsebojno razdaljo in nosili so maske,” je še povedal odvetnik.

Poudaril je, da je prekrškovni postopek zoper mladoletnike namenjen vzgojnim ukrepom. “Ta postopek je absurden, saj v vseh treh primerih govorimo o najboljših dijakinjah in dijakih te generacije. Ni nobene potrebe, niti ta država nima nobene moralne avtoritete glede na ravnanje predstavnikov njenih oblasti, da kakorkoli vzgojno nastopa do teh treh gimnazijcev,” je dejal Bauk.

“Ni nam žal, da smo izrazili svoje mnenje”

Dijakinja je sama spisala svoj zagovor pred sodiščem. Kot je povedala v izjavi za medije pred sodnim poslopjem, je tako kot ostala dva dijaka poskušala poudariti, da je bilo njihovo ravnanje februarja upravičeno. “Ni nam žal, da smo izrazili svoje mnenje,” je dejala.

V primeru njenih dveh sošolcev, ki sta zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih stopila pred sodnika za prekrške aprila, je sodišče ustavilo prekrškovni postopek, saj je ugotovilo, da sta mladoletnika na mirnem shodu in ob upoštevanju vseh varovalnih ukrepov zgolj opozarjala na nevzdržnost in nesorazmernost omejevanja pravice do izobraževanja.

 

Oddaj komentar