Precejšnje zanimanje za koriščenje bonov tudi v kampih ob slovenski obali

Vir: Pixabay.com Slika je simbolična

Poletna turistična sezona se bliža vrhuncu in tudi v kampih ob slovenski obali beležijo dober obisk, čeprav zasedenost tudi v luči ukrepov zaradi novega koronavirusa ni stoodstotna. V kampih sicer prevladujejo domači gostje, med katerimi je precejšnje zanimanje za koriščenje turističnih bonov.Kamp Lucija, ki lahko sprejme do 1000 gostov, je med tednom zaseden okoli 60-odstotno, med vikendi pa beleži okoli 70-odstotno zasedenost, so za STA pojasnili v Savi Turizmu. Glede na trenutne razmere s širjenjem covida-19 in interventne ukrepe vlade pričakujejo, da bodo tudi v drugi polovici julija in avgusta ohranili obstoječe stanje.

Trenutna zasedenost v kampu Adria Ankaran, ki premore 430 kampirnih parcel in 71 mobilnih hišk, je okoli 80-odstotna. Pri tem v primerjavi z lanskim letom beležijo nekaj gostov manj, kar je tudi posledica sprejetih ukrepov, saj zagotavljajo večje parcele in ustrezne odmike, so za STA poudarili v družbi.

Za razliko od nekaterih manjših kampov na slovenski obali je v Luciji in Ankaranu večja fluktuacija gostov, saj je delež pavšalistov razmeroma majhen. V Luciji tako delež pavšalistov ostaja na lanskoletni ravni okoli 20 odstotkov. Prevladujejo individualni prihodi gostov z avtodomi, zmanjšuje pa se delež prihodov gostov s šotori, ki so v preteklih letih kampirali v skupinah, so navedli v Savi Turizmu. Po podatkih Adrie pa pri njih pavšalisti predstavljajo približno tretjino vseh gostov.

Na obeh lokacijah prevladujejo domači gostje. Teh je v Luciji 80 odstotkov, večina med njimi tudi koristi turistične bone, so dodali v Savi Turizmu. V Adrii Ankaran so junija zabeležili 83 odstotkov domačih gostov, med tujimi gosti pa so na prvem mestu Nemci. Tudi sicer v Ankaranu že leta beležijo velik interes domačih gostov, ki predstavljajo vsaj polovico vseh gostov. Letos je ta delež še nekoliko višji, zanimanje za bone pa veliko.

V Ankaranu v zvezi s covidom-19 uresničujejo vse ukrepe in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V Luciji pa so gostje po navedbah Save Turizma navdušeni nad t. i. higienskim standardom plus, s katerim so še dodatno nadgradili higienska priporočila NIJZ. Med drugim imajo tako na recepciji kampa na voljo termometre za preverjanje telesne temperature, na recepciji in v skupnih prostorih so nameščeni brezkontaktni senzorski razkuževalci rok, ključe oz. kartice za dostop v kamp pa dezinficirajo za vsakega gosta in jih predajo na varen način.

Pred dnevi pa je izolska občina mimo kampa Jadranka v bližini Rude in obalne ceste občanom ter obiskovalcem omogočila neposreden prehod ob morju. Kot so poudarili na občini, želijo na tem območju urediti novo javno plažo in temu delu Izole končno dati kakovostnejše vsebine. Gre sicer za zasebno zemljišče, vendar je občina vztrajala pri ureditvi promenade v priobalnem pasu, ki je javno dobro.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar