POZOR! Previdno pri nakupu medicinske opreme preko spletnih straneh

Lažna spletna stran za prodajo medicinske opreme. Vir: Varni na spletu

Naravne katastrofe, izredni dogodki in panika so priložnost za goljufe, tudi COVID-19 pandemija ni izjema, opozarjajo na portalu Varni na internetu. Spletni goljufi namreč pozorno spremljajo trende ter “prilagajajo” svoje lažne spletne trgovine. Opazili so že več lažnih spletnih trgovin za nakup medicinske opreme.

“Najbolj vroča roba so trenutno zaščitne maske, rokavice in razkužila, ki jih na spletu “ponujajo” tudi goljufi. Preverite, kako so spletni prevaranti z izdelano spletno stranjo ogoljufali slovensko podjetje,” so zapisali in podali ta primer.

Spletna stran je delovala pristno

Slovensko podjetje je od domnevno španskega dobavitelja naročilo in z nakazilom na bančni račun vnaprej vplačalo večjo količino zaščitnih rokavic. Sledilo je potrdilo logističnega podjetja, da je pošiljka na poti in potem je sledila tišina. Tako kot pri kateremu drugemu podjetju je bila na tej lažni spletni strani precej verodostojna spletna predstavitev, našli so spletno trgovino Supplies Med Gloves. Na portalu Varni na spletu so zapisali, da so bili navedeni tudi vsi podatki o podjetju, na voljo več možnosti kontakta, podjetje naj bi imelo sedež v EU. A kasneje so ugotovili, da je vse to bili krinka oz. celotna podoba in podatki so lažni ali pa ukradeni drugemu, legitimnemu podjetju.

Preverili so na SI-CERT in ugotovili, da je bila domena supplies-medgobat.com registrirana 29. 7. 2020, torej spletna stran ni stara več kot nekaj mesecev, na njihovi spletni strani pa se je celo oznaka “© 2007–2020”. Pri tem gre za podrobnost, ki “lahko obiskovalca zavede, da gre za uveljavljeno podjetje, ki je že dolgo prisotno na trgu. Podatki o podjetju so bodisi izmišljeni ali pa gre za ukradeno identiteto legitimnega podjetja, ki pa nima nobene povezave s to spletno stranjo. Praktično identična lažna spletna trgovina se nahaja tudi na spletni strani GlovesCrespo, kjer so navedeni nekoliko drugačni kontaktni podatki.”

Na videz verodostojni podatki podjetja. Vir: Varni na spletu

Goljufi lahko imajo različne račune na banki

Zapisali so še, da je prvo nakazilo slovenskega podjetja zavrnjeno, “kar je verjetno posledica blokade računa s strani banke, ko je bila obveščena, da se ta račun uporablja v goljufijah. Zato so goljufi poslali drugo številko bančnega računa”. razložili so, da naj bi imetniki bančnih računov, ki se jih uporablja v goljufijah, bili “običajno t.i. denarne mule, ki včasih tudi nevede sodelujejo v goljufiji, denar po prejetem nakazilu pa takoj dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej, s čimer se sled za denarjem zelo hitro izgubi.”

Na spletni strani Varni na internetu pa so tudi razložili, kako lahko preverimo verodostojnost ponudnika. Previdnost v teh časih zagotovo ni odveč.

Oddaj komentar