POZOR! Danes poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji »PROMIL«

Slika je simbolična. Vir: policija.si

Policisti Policijske uprave Maribor bodo, z namenom zmanjšanja problematike alkohola in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter s tem zagotavljanja ugodnejših prometno-varnostnih razmer, danes, v soboto, 14. 11. 2020, med 16. in 23. uro, izvedli poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, po metodologiji PROMIL.

Na območju Policijske uprave Maribor je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed ključnih dejavnikov prometnih nesreč, saj se je delež alkoholiziranih povzročiteljev v obdobju januar-oktober 2020 povečal in znaša 9,7 % (v primerjalnem obdobju januar-oktober 2019 je znašal 8,9 %).

Namen nadzora je zmanjšanje deleža povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

V jesenskem času in ob zaključku leta se problematika vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu praviloma poveča, zato vsem udeležencem v cestnem prometu svetujejo:

– da se v primeru uživanja alkoholnih pijač (ne glede na zaužito količino) ne odločijo za vožnjo z vozilom v cestnem prometu;
– da prilagodijo hitrost vožnje stanju in razmeram na cesti (asfaltna površina je v tem obdobju hladnejša, ponekod tudi vlažna in spolzka);
– da so vozniki posebej pozorni na ranljive udeležence v cestnem prometu, predvsem pešce.

Ob navedenem pozivajo tudi k doslednemu spoštovanju vseh predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19.

V luči Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč, ki ga v letošnjem letu obeležujemo v nedeljo, 15. novembra 2020, Policija vsem udeležencem cestnega prometa svetujemo naj ravnajo odgovorno in spoštujejo cestno-prometne predpise.

Oddaj komentar