Poziv za podaljšano obratovanje gostiln

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Trenutno je dovoljeno obratovanje gostinskih obratov do 19. ure. Stranka mladih – Zeleni Evrope je podala poziv za podaljšanje obratovalnega časa najmanj do 21. ure..

Nadaljevanje druženja v zaprtih prostorih

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sicer razumejo, da je bil ukrep omejitve sprejet dobronamerno a v praksi opažajo, da zgodnje zapiranje gostinskih obratov v veliki meri prispeva k nadaljevanju druženja v zasebnih zaprtih prostorih. Tam je možnost prenosa bolezni bistveno večja, kot je na gostinskih vrtovih in v notranjosti gostinskih obratov v rumenih regijah, saj gostinski obrati delujejo varno in po priporočilih NIJZ (razdalja med osebami, največje število oseb pri mizi, razdalja med mizami, razkuževanje,…).

Z namenom zamejitve širjenja nalezljive bolezni COVID-19 zato predlagajo, da se delovanje gostinskih obratov podaljša najmanj do 21. ure. “S takšno spremembo bomo sicer podaljšali čas, do katerega se lahko ob pijači in hrani v gostinskem lokalu družijo do 4 osebe pri mizi in na varni razdalji do druge majhne skupine pri sosednji mizi, hkrati pa bomo bistveno zmanjšali potrebo po nadaljevanju druženja v zasebnih prostorih, ki takšne stopnje varnosti ne dosegajo,” zapišejo ob tem.

Takšna sprememba bi v veliki meri zamejila druženja

Dodatno bi s takšno odločitvijo podaljšali čas obratovanja gostinskih obratov do zaprtja večine trgovin, v katerih osebe, ki nadaljujejo z zasebnim druženjem, kupijo pijačo in prigrizke ter tudi do ure, ko je v redkih trgovinah, ki delujejo po 21. uri ter na bencinskih servisih dovoljena prodaja alkoholnih pijač.

“Takšna sprememba bo po našem prepričanju sicer podaljšala možen čas druženja v nadzorovanih varnih okoljih gostinskih obratov, zagotovo pa v veliki meri zamejila druženja na način, ki je za širjenje nalezljive bolezni COVID-19 bistveno bolj tvegana,” zaključijo.

Oddaj komentar