Pouk na daljavo v srednjih šolah brez težav, a težave nastajajo pri izvajanju nekaterih aktivnosti

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Pouk na daljavo v srednjih šolah za zdaj zaradi epidemiološke slike poteka po urniku, tudi uvodnih težav z Arnesovim omrežjem iz časa pred počitnicami v zvezi srednjih šol ne zaznavajo. A če bo pouk na daljavo trajal dolgo obdobje, bodo nastale težave z maturo in v poklicnem izobraževanju, ki temelji na praktičnih veščinah, opozarjajo ravnatelji.

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije in ravnateljica Strokovno izobraževalnega centra (SIC) Ljubljana Fani al Mansour poudarja, da pouk na daljavo oziroma izobraževanje na daljavo ne more nadomestiti pouka v šoli. V tem času so posebej izpostavljeni maturanti, ki bi se po njenih besedah morali pripravljati že na maturo, poleg tega bi morali vsaj v tem jesensko-zimskem obdobju “mašiti vrzeli, nastale z izobraževanjem na daljavo v poletnem oz. spomladanskem času preteklega šolskega leta”.  Zaradi tega je poudarila: “Zato si ravnatelji želimo, da se na šolo vrnejo zlasti tri skupine dijakov: maturanti, dijaki srednjega poklicnega izobraževanja zaključnih letnikov, katerih izobraževanje pol leta poteka v šoli, pol leta pa na praksi pri delodajalcih, ter dijaki v nižjem poklicnem izobraževanju, ki jih ni veliko in so najšibkejši člen našega srednješolskega izobraževanja.”

Na Prvi gimnaziji Maribor ne morejo izvajati vseh aktivnosti

V Prvi gimnaziji Maribor pri pouku na daljavo ne beležijo nobenih težav, zaznavajo pa težave druge narave, kajti nekaterih dejavnosti po oceni ravnatelja Hermana Pušnika vseeno ne morejo izvajati na daljavo, ampak samo v šoli. “Ravno v novembru smo načrtovali praznovanje 170-letnice šole. Gre tudi za subvencionirano prehrano, ki je dijaki zdaj ne dobivajo. Manjka tudi mednarodno sodelovanje, pri čemer so dijaki vključeni v različne projekte, obšolske dejavnosti, obvezne izbirne vsebine,” je naštel in opozoril, da vsega tega ni v času izobraževanja na daljavo. Poudaril je, da dijaki sicer zelo odgovorno pristopajo, kar so ugotovili z ravnokar opravljeno analizo, a vseeno ostaja dvom, kako naprej, koliko časa bo to trajalo, kako bo z ocenjevanjem, maturo. To so velika vprašanja, na katera, kot pravi, nimajo odgovorov. Vse to mlade ljudi pušča v negotovosti, je še dodal.

Situacija drugačna v zdravstvenih šolah

V zdravstvenih šolah je situacija drugačna. Dijaki se šolajo daljavo, tisti, ki so na praktičnem usposabljanju, pa nadaljujejo normalno delo v vseh tistih ustanovah, kjer jih potrebujejo, je za STA povedala predsednica Skupnosti zdravstvenih šol Slovenije in ravnateljica Srednje šole Izola Adelija Perne, kjer izobražujejo med drugim za poklic medicinske sestre in zdravstvenega tehnika. “Dijaki tretjega in četrtega letnika srednjega strokovnega in poklicnega izobraževanja opravljajo praktično usposabljanje z delom tudi v bolnišnicah in v domovih upokojencev, kjer je večina bolničarjev negovalcev,” je pojasnila. Spomnila je, da so se šole povsod, kjer so ustanove želele, tudi prilagodile, tako da so njihovi dijaki tam, kjer jih najbolj potrebujejo. A hkrati opozorila, da si nekatere zdravstvene ustanove in bolnišnice v tem trenutku dijakov ne želijo, ker se bojijo, da bi jim mladi prinesli okužbe v zavode.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar