Potrdil o prejemu drugega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 še ni

FOTO: Pixabay.com

Potrdila o prejemu drugega poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19 trenutno še niso na voljo, saj EU še ni podala natančnih usmeritev, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Ko bodo znane natančne usmeritve in enotna navodila, bodo na voljo tudi potrdila za četrti odmerek, so dodali.

Pri cepljenju s poživitvenim odmerkom izvajalec cepljenja v sistemu eRCO v polju “odmerek” izbere ustrezno zaporedno številko odmerka. Pri tem se upošteva, kateri odmerek cepiva za cepljenje proti covidu-19 po vrsti je oseba prejela ne glede na lastniško ime cepiva, so navedli na NIJZ. Tako je po njihovem pojasnilu zapisano tudi v navodilih, ki so objavljena na spletni strani inštituta.

Posvetovalna skupina je cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom omogočila vsem polnoletni

Posvetovalna skupina NIJZ je cepljenje z drugim poživitvenim oz. s četrtim odmerkom proti covidu-19 posebej priporočila skupinam s tveganjem za težji potek bolezni, tako posebej ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem domov starejših in vsem starejšim od 80 let. Prejem drugega poživitvenega odmerka so priporočili tudi vsem starejšim od 60 let.

Posvetovalna skupina je ob tem cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom omogočila tudi vsem polnoletnim. V skupini so hkrati poudarili, da prejem drugega poživitvenega odmerka mlajšim od 60 let pri zaščiti pred težjim potekom za zdaj ne koristi.

Po podatkih NIJZ je bilo do zdaj z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 3862 oseb.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar