Poslanec na vlado naslovil pobudo: “Je Hitler heroj?”, vlada bi morala (za)ščititi vrednote Republike Slovenije

FOTO: gov.si

Poslanec Marko Koprivc je na Vlado RS naslovil poslansko pobudo glede provokacij poveličevanja neonacističnih ideologij v slovenski družbi.

Objavljamo jo v celoti:

Je Hitler heroj? To je preprosto, a povedno vprašanje, ki ga naslavljam na vas, spoštovani minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in na vas, spoštovani predstavniki in predstavnice Vlade RS.

Želim, da mi kot predstavniku vseh državljank in državljanov na to vprašanje nemudoma odgovorite z jasnim odgovorom: da ali ne.

Če se je pred časom takšno vprašanje zdelo groteskno ali patetično, pa ob dogajanjih zadnjih mesecev tovrstne »dileme« vse pogosteje postajajo predmet družbenega diskurza. Tega nam preko skrajno neprimernih in nedopustnih objav na družbenih omrežjih in celo provokacijah v državnih institucijah vsiljujejo pripadniki skupin in omrežij, ki bi jih morala vsaka demokratična vlada nemudoma obravnavati kot najresnejšo grožnjo demokraciji in vrednotam slovenske države. Države, ki je (žal) zrasla tudi ob trpljenju in veličastnem uporu našega naroda zoper nacizem ter fašizem.

Zato bi bilo pričakovati, da bi Vlada RS, četudi je ta desna, pod vodstvom Slovenske demokratske stranke, zmogla oziroma morala! (za)ščititi vrednote Republike Slovenije ter jih ubraniti pred vsakršnimi poskusi njihove razgradnje, našo družbo in državo pa zaščititi pred vse bolj neposrednimi težnjami posameznikov in t.i. domoljubnih društev, ki želijo nacizmu in njemu podobnim ideologijam pripisati domoljubni naboj oziroma jih revitalizirati.

Ne samo, da je aktualna Vlada RS, na čelu z največjo koalicijsko stranko, pri tem popolnoma pogrnila (kot žal še pri mnogih drugih nalogah), še več, vlada tovrstna dejanja podpira, kot odkrito podpira društva in posameznike, ki se brez sramu spogledujejo z neonacističnimi strujami in organizacijami oziroma so del njih. Podpora ni samo moralna, gre za podporo z davkoplačevalskim denarjem, namreč ministrstvo za kulturo je junija 2021 Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot podelilo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture. Torej, ministrstvo za kulturo je status podelilo društvu, ki ne skriva svoje navezanosti na skupino t.i. rumenih jopičev. Ta podpira skrajno problematične ideje, ki nedvoumno segajo na polje poveličevanja neonacizma, o čemer ne nazadnje priča nedavni tvit predsednika Društva Urbana Purgerja: »Hitler je heroj.«

Ali davkoplačevalci in davkoplačevalke prispevamo v državno blagajno za to, da lahko ministrstvo za kulturo in Vlada RS podpirata tovrstna škandalozna in skrajno zavržna dejanja, s tem pa ponižujeta celotno državo, vse njene državljanke in državljane ter se posmehujeta vsemu trudu, garanju in odrekanju naših ljudi? Ti so nam tudi s svojimi življenji v drugi svetovni vojni priborili svobodo, katero sta s skrajnim nasiljem želela pokoriti prav nacizem in fašizem, prvi pod vodstvom Adolfa Hitlerja.

To je vprašanje, ki ne samo, da si ga morate zastaviti, temveč zavoljo nedvoumnega odgovora nanj nemudoma stopiti pred slovensko javnost ter napovedati odločen boj proti tovrstnim provokacijam, ki sedaj, prav zavoljo vaše podpore, v družbi vsakodnevno pridobivajo na legitimnosti.

Zato na vas naslavljam poslansko pobudo:
– Vlada RS in ministrstvo za kulturo naj za Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot nemudoma razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.
– Vlada RS in ministrstvo za kulturo naj proti Društvu ter njenemu predsedniku pri pristojnih organih nemudoma sprožita postopke zaradi poveličevanja neonacističnih ideologij ter podpihovanja nestrpnosti ter sovražnosti v naši družbi.
– Vlada RS in ministrstvo za kulturo naj se javno ogradita od idej, ki jih zagovarjajo t.i. rumeni jopiči, njim podobna združenja in skupine ter naredita vse v svoji pristojnosti, da tovrstna sporočila v javnem prostoru ne bodo več »uživala« njune, vse bolj neposredne podpore.

Oddaj komentar