Poslanci dali dobro popotnico novemu ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku

Minister za kmetijstvo Jože Podgoršek. Vir: www.gov.si

Rezultat glasovanja, v katerem je novega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška podprlo 48 poslancev, proti njegovemu imenovanju pa jih je glasovalo le sedem, predstavlja lepo popotnico za začetek ministrovanja, je v izjavi po imenovanju ocenil Podgoršek. “To dokazuje, da je verjetno stranka izbrala pravega človeka za ta resor,” je dodal.

Razprava v DZ je po besedah ministra pokazala, da so pričakovanja izjemno velika. Vendarle pa se nadeja, da bodo nalogam kos, tudi “ekipa na ministrstvu je prava”.

Med ključnimi izzivi je minister izpostavil pripravo na novo programsko obdobje, sprejem zakona o afriški prašičji kugi in zakona o kmetijstvu in nadaljevanje zemljiškega paketa. Obenem pa želijo sektor pripraviti na to, da bo bolj odporen na krizne situacije, kakršna je letos nastala zaradi epidemije novega koronavirusa.

Ministrovanje Podgorška bo sicer trajalo manj kot polovico mandata. Poleg tega bo Slovenija v tem obdobju predsedovala EU in v tem obdobju so nekatere operativne naloge po besedah ministra nekoliko otežene, sistemske spremembe pa v drugem planu.

Podgoršek se je dotaknil tudi strankarskega dogajanja v DeSUS. Želi si, da bi stranka postala enotna, zato bi se mu zdelo prav, da oba ministra in celotna poslanska skupina enotno podprejo enega kandidata za predsednika stranke. “Mislim, da je to pomemben korak, da se stranka poenoti, da ne bi bilo tudi na kongresu čutiti neke razdvojenosti,” je poudaril.

Na vprašanje, ali je njega kdo nagovarjal h kandidaturi za predsednika stranke, je Podgoršek odvrnil, da “nagovarjal ravno ne”. “Tudi sam sem zelo jasno dal signal, da ta funkcija pri meni v tem trenutku ne pride v poštev,” je pojasnil. Razen nekaj hudomušnih idej na ta račun tako kakšnih resnih pogovorov na to temo ni bilo, je še povedal.

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar